Здраве и красота

Саподилата има огромни ползи за здравето

Невероятни и многобройни причини да подхраним организма със саподила

27.11.2015г. / 10 20ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Саподилата, известна още като дървесен картоф, произхожда от полуостров Юкатан, южните части на Мексико и Североизточна Гватемала. Отглежда се още в южните щати на Северна Америка, остров Куба, Индия и Шри Ланка.

Саподилата представлява вечнозелено много красиво дърво с гъста корона и наситенозелени листа. Расте изключително бавно на много голяма височина – почти 20 метра на откритите места и около 30 в гористите местности.

Плодовете на саподилата са вкусни и често срещани в домакинствата в гореспоменатите страни. Качествата на тези плодове са многобройни и допринасят за цялостното здраве на организма.

Саподилата може да се отглежда успешно и у нас, дори в някои магазини могат да се открият семена за засаждане.

За какво помага плодът на саподилата?

 

Бляскава кожа

Плодовете на саподилата помагат на кожата да регенерира отвътре без да се налага каквато и да е особена поддръжка на кожата отвън. В този прекрасен плод се съдържат големи количества от незаменимия витамин Е, който хидратира епидермиса и прави кожата блестяща и гладка.

Предпазва от кариес и костни заболявания

Саподилата е много богата на калций, фосфор и желязо. Всички те са есенциални за здравето на костите, в това число и зъбите. Според изследванията, саподилата увеличава плътността на костите и предпазва от чупливост и остеопороза.

Нормализира перисталтиката

Богатото съдържание на фибри прави саподилата прекрасен начин да регулирате работата на червата и метаболизма си. Консумацията на саподила предпазва от запек и задръжка на токсини.

Дава тласък на енергията

Много хора страдат от енергиен спад, усещат умора, сънливост, слабост и са неенергични. Саподилата дава енергия, защото е богата на фибри и сложни бавноразградими въглехидрати, които ви държат бодри през целия ден. Витамините от група В също допринасят за повишаване на енергийните нива в организма.

Предпазва от рак

Научните резултати от изследванията на саподилата показват, че съединенията в нея предпазват от някои видове рак. Учените отдават това най-много на регулацията на формирането на слуз в лигавиците на тялото и червата. Това спомага за добрата транспортна функция на витамини А и В.

Антиоксидантите в саподилата също допринасят много в борбата с рака, защото действат срещу свободните радикали в тялото. Най-мощно саподилата помага срещу рак на дебелото черво, устната кухина и белите дробове.

Премахва пърхота

Ако страдате от пърхот, семената на саподилата могат да ви помогнат. Стрити на паста, смесени с рициново масло, те се превръщат в прекрасна лечебна маска за коса. Прилагайте върху скалпа, спете с маската и изплакнете на следващия ден.

Стимулира растежа на косата

Маслото от семена на саподила помага много за растежа на косъма. То хидратира и подхранва фоликулите на космите като ги прави по-гъсти и здрави. Редовното втриване на етерично масло от саподила помага за намаляване на кожните проблеми по скалпа и стимулира мощно растежа, което го прави идеално при косопад.

Действа като антистарееща терапия

Консумацията на саподила намалява появата на бръчки и фини линии отново благодарение на антиоксидантите в нея. Свободните радикали са причина за ускоряване на процесите на стареене, а антиоксидантите им противодействат.

Ако искате да запазите младостта си за по-дълго, яжте саподила!

Снимки: Wikimedia Commons

Коментирай