Здраве и красота

Аюрведически билки за отслабване

Сваляне на килограми с природни методи

28.11.2015г. / 08 00ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

В продължение на векове аюрведическите медицински практики разчитат на природата за лечение на тялото и хармоничното му балансиране. Здравословното тегло е част от този баланс. В аюрведа се използват много природни средства за контрол на теглото и отслабване, които помагат в изгарянето на мазнини и връщането на метаболизма в оптималната му форма.

Кои са най-добрите природни лекарства за отслабване в аюрведа?

Гарциния камбоджа

Гарциния камбоджа е билка, която широко се използва в аюрведа. Тя съдържа хидроксилимонена киселина, която помага в потискането на натрупването на мазнини. Според някои проучвания тази билка дори може да моделира дейността на някои гени, свързани със синтеза на мазнини.

Най-голямата полза от гарциния камбоджа е, че предпазва най-вече от натрупване на коремни мазнини, толкова опасни за здравето.

Комифора

Комифора представлява смола от дърво със същото наименование, имаща невероятна мощ срещу мазнините. Комифората въздейства върху липидната обмяна и лекува затлъстяването. Понижава общия холестерол значително, както и нивата на триглицериди.

Джинджифил

Джинджифилът е широко познат у нас. Той е не само изключителен природен антибиотик, но и регулатор на теглото. Фитохимикалите в джинджифила засилват метаболизма и контролират холестерола.

Много важно действие на джинджифила е противодействието на окисляването на мастните киселини. Това е сериозна пречка за натрупването на мастна тъкан.

Салация ретикулата

Салация ретикулата е много известна аюрведическа билка за отслабване. Тя намалява и дори предотвратява растежа на мастните клетки, както и разрастването на мастната тъкан. Това потиска натрупването на мазнини и спомага за овладяване на инсулиновата резистентност. Това от своя страна предпазва от поява на диабет.

Снимки: Wikimedia Commons

Коментирай