Здраве и красота

Билки, регулиращи обилната менструация

Витекс и босилек

02.12.2015г. / 07 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Много жени страдат от тежка менструация. Хормоналните колебания, прекомерният стрес или сериозни заболявания като миома на матката, могат да предизвикат тежки периоди. Те от своя страна могат да бъдат причина за появата на желязодефицитна анемия в резултат на обилно месечно кървене.

Има редица билки, които могат да спомогнат за балансиране на хормоните и намаляване на обилното кървене. Споделяме някои от тях.

Витекс

Билката витекс е една от най-често препоръчваните за регулиране на хормоналния дисбаланс, който е основна причина за тежкия месечен цикъл. Тя е богата на флавоноиди, които да подтикват тялото да произвежда прогестерон, който е важен за регулиране на менструалния цикъл. Може да приемате витекс под формата на добавки или чай, за да намалите тежки кръвоизливи по време на цикъла ви.

Овчарска торбичка

От векове тази билка е широко използвана за лечение на менорагия (обилен цикъл) и други нарушения, които водят до силно кървене от матката. Овчарската торбичка свива притока на кръв към матката и отпуска мускулните спазми.

Това предотвратява образуването на кръвни съсиреци. По този начин се регулира тежкото менструално кървене. Приемайте овчарската торбичка под формата на тинктура или чай 2-3 дни преди настъпването на месечния цикъл и продължете с приема й по време на цикъла ви.

Бял равнец

Белият равнец е познат като билката, която намалява кървенето от рани. Приеман под формата на чай, може да облекчи менструалните проблеми като тежко менструално кървене и маточни спазми. Билката има и противовъзпалителни свойства, които помагат и за облекчаване на болката.

Свързани статии

Цариче

Цариче е друга чудодейна билка, която съдържа голямо количество танини, ограничаващи прекомерното кървене и спазмите по време на менструация. Консумирайте от нея по време на месечния цикъл, за да регулирате кървенето.

Босилек

Босилекът съдържа анти-спастични масла, които осигуряват моментално облекчение по време на месечния цикъл. Също така спомага за поддържането на хормоналния баланс в тялото по време на менструацията. Консумирайте отвара от босилек по време на цикъла ви, за да предотвратите тежките кръвоизливи.

Коментирай