Здраве и красота

Най-добрите храни срещу акне

Откъде да си набавим необходимите хранителни вещества срещу акне?

03.12.2015г. / 15 22ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Акнето е възпалителен проблем по кожата, който засяга много хора, както в млада, така и в зряла възраст. Храненето е от огромно значение при страдащите от акне, защото различни хранителни продукти и вещества могат да предизвикат възпаление в тъканите, което да усложни още повече акнето.

На кои храни трябва да наблегнете, за да намалите гнойните пъпки и да облекчите трайно акнето?

Витамин А

Витамин А е основна съставна част от множество козметични продукти срещу акне. Той помага за прочистване на кожата и лечение на симптомите на възпаление, сърбеж, псориазис и други.

Най-добрите източници на витамин А са спанакът, морковите, тиквата, броколите, яйцата.

Омега-3 мастни киселини

Омега-3 мастните киселини се борят с възпалението и облекчават кожните проблеми. Най-добрите източници на омега-3 са морските дарове, тлъстата риба, орехите, лененото масло, бадемите.

Пробиотиците

Добрите бактерии, необходими за баланса в организма на много равнища, помагат и при акне. Много хора смятат, че пробиотиците помагат само при проблеми с храносмилателния тракт, но тъй като той е свързан с всички системи в тялото, кожата също се влияе от липсата на баланс в добрите бактерии.

Най-добрият естествен доставчик на пробиотици е киселото мляко. Можете да ги приемате и под формата на хранителна добавка.

Цинк

Цинкът е много важен за кожата минерал. Той успокоява акнето и пречи на неговото разрастване. Цинкът неутрализира още бактериите, които причиняват акне.

Най-добрите източници на цинк са пуешкото месо, ядките, пшениченият зародиш, пълнозърнестите храни.

Свързани статии

Антиоксиданти

Антиоксидантите се борят със свободните радикали, причиняващи възпаления в тъканите, в това число и кожата. Богатите на антиоксиданти храни успокояват остротата на пъпките и редуцират рецидивите.

Най-добрите източници на антиоксиданти са сладките картофи, спанакът, авокадото, доматите, лимоните.

Селен

Селенът е много важно за организма вещество, което също се бори срещу свободните радикали. Комбинацията между витамин Е и селен е мощна срещу акнето.

Най-добрите източници на селен са бразилските орехи, шунката, рибата тон.

Коментирай