Здраве и красота

Защо зеленият чай облекчава сънната апнея?

Зеленият чай блокира оксидативния стрес в мозъка и неутрализира свободните радикали

17.12.2015г. / 08 40ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Сънната апнея е сериозен проблем, с който се сблъскват хиляди хора по света. Тя представлява рязко спиране на проходимостта на меките тъкани в дихателните пътища, поради което снабдяването на организма с кислород се намалява силно.

Хората, страдащи от сънна апнея хъркат силно, давят се и се задъхват в съня си. Недостигът на кислород в мозъка води до силен оксидативен стрес, който с времето причинява трайни и сериозни неврологични промени, проблеми с паметта и някои функции на мозъка.

Изследователи от Университета в Луисвил провели проучване по въпроса, което установило, че катехин полифенолите, намиращи се в зеления чай, предпазват мозъка от зловещите ефекти на сънната апнея.

Изследването било проведено върху лабораторни плъхове в контролирана среда. Чрез специални тестове учените открили, че полифенолите в зеления чай наистина действат благотворно срещу оксидативния стрес.

Катехин полифенолите, които са мощни антиоксиданти, превръщат свободните радикали в безобидни за тъканите съединения, като по този начин предотвратяват оксидативния стрес и произтичащите от него здравословни рискове.

Това е още една много убедителна причина да пием по чаша зелен чай на ден. Здравословните му ползи са много. Заедно с предотвратяването на окислителните процеси в организма, зеленият чай е полезен за уринарния тракт, чревния тракт, срещу настинка и грип, за хора, страдащи от наднормено тегло, подобрява зрението, спомага за намаляване на холестерола, облекчава алергиите и понижава кръвното налягане.

Коментирай
Здраве и красота