Здраве и красота

Най-богатите на протеини зеленчуци

От къде можем да си набавим растителни протеини?

20.12.2015г. / 08 00ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Зеленчуците са въглехидратна храна по произход и състав. Но това не означава, че не съдържат и други хранителни вещества, например протеини.

Свикнали сме да смятаме, че протеини се набавят най-вече от месото и животинските продукти. Това не е така. Вегетарианците и веганите могат да се възползват от растителните протеини, за да внесат известен баланс в тялото си поради липсата на месо или млечни продукти.

Кои са най-богатите на протеини зеленчуци?

Царевица

Въпреки че царевицата е зърнена култура по рода си, в сърцевината й се намират много протеини. Една чаша варена царевица на ден носи на организма ви цели 2 грама пълноценни протеини.

Можете да я похапвате с малко лимон и пресен магданоз. Това е идеална вечеря.

Грах

Грахът е изключително богат на протеини. Той носи още по-голямо количество от важните протеини дори от царевицата, защото половин чаша варен грах на ден доставя невероятните 3 и половина грама чист протеин!

Това прави граха идеална вечеря под формата на крем супа.

Брюкселско зеле

Малко хора харесват брюкселското зеле. То има специфичен вкус, приличащ повече на броколи, отколкото на зеле.

Брюкселското зеле носи в себе си невероятните 2 грама протеин за една чаша. То е супер полезно не само заради това, но и защото в тази благотворна чаша има 247 милиграма калий и 110 микрограма витамин К – истинска полезна бомба!

Снимка: iStock

Броколи

Като споменахме броколите, няма как да отминем тяхната хранителна стойност откъм протеини. Само за половин чаша броколите предоставят на тялото 2,6 г протеин. Ако имате нужда да увеличите приема си на протеини, не се притеснявайте да похапвате по-голямо количество броколи, защото те са бедни на калории.

Свързани статии

Печени картофи

Картофите са съставени предимно от въглехидрати и нишесте, но съдържат и доста растителни протеини. Картофите са идеални за диета, защото също са бедни на калории, но са хранителни и засищат глада.

В една чаша печени картофи се съдържат около 3 г протеини. За да добавите още протеини към менюто си, просто поръсете картофите със сирене или спанак.

Спанак

Свикнали сме спанакът да е сочен като изключително богат на желязо. Но той е чудесен източник на протеини. Само половин чаша спанак съдържа 3 г протеин. Можете да си правите дори по-големи количества под формата на смути.

Коментирай
Свободно време