Здраве и красота

Как да извлечем най-доброто от зелените листни зеленчуци?

Как да ги съхраняваме свежи за по-дълго

22.12.2015г. / 09 00ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Листните зеленчуци са една от най-здравословните храни. Тези прекрасни зеленчуци в цялото им разнообразие съдържат полезни вещества, които подобряват здравословното състояние на организма, дават енергия, засищат и регулират работата на отделни органи и системи.

Зелените листни зеленчуци са богати на витамини, антиоксиданти, фитохимикали, калций, магнезий, желязо и много други. Цялата палитра от полезни нутриенти са полезни в профилактиката на здравето, както и срещу много заболявания, включително рак.

По какво да познаем дали листният зеленчук е пресен и свеж, когато го купуваме от магазина и как е най-добре да съхраняваме тези полезни продукти?

Зелените листни зеленчуци трябва наистина да са зелени

Важно е да се уверите в зеленината им още в магазина. Оглеждайте добре зелените зеленчуци преди да ги купите, защото и най-малкият признак на покафеняване говори за наличие на вече започнал процес на гниене.

Следователно не само свежестта вече не е факт, но и полезните вещества вече не са пресни, а напротив – започнали са да се видоизменят.

Ако зелените листни зеленчуци са повехнали в дома ви, уверете се, че сте премахнали абсолютно всички жълти листа. Когато купувате пресни зелени салати от магазина или пазара, внимавайте те да са цели по възможност на един кочан, а не на разпаднали се отделни листа.

Снимка: iStock

Важно е листата им да скърцат

Скърцането на зелените листни зеленчуци е признак за свежест. Когато са пресни, листата им проскърцват при леко триене. По това ще познаете дали зеленчукът, който сте избрали е пресен и свеж.

Внимавайте за насекоми и буболечки

Често в листните зеленчуци има насекоми и буболечки, на които много хора не обръщат внимание. Те обаче могат не само да нарушат целостта на продукта, но и да го заразят с различни болестотворни микроорганизми като снасят ларвите си между листата на зеленчука.

Ако все пак откриете насекоми в зеленчука, погрижете се да откъснете засегнатите листа и след това много старателно да изплакнете продукта лист по лист.

Съвземете ги от стреса

Като всяко живо творение на природата, така и растенията изпитват стрес и шок след като целостта им бъде нарушена. За да ги освежите отново преди консумация, накиснете листните зеленчуци във вода. Най-добре ги накиснете под течаща вода в мивката за няколко минути, за да преодолеят стреса от откъсването и стоенето в магазина.

Това ще им позволи да възвърнат част от изгубената вода и ще удължи живота им, поддържайки нивата на здравословните вещества в тях.

Коментирай