Здраве и красота

Колко трае годността на отделните гримове?

Кога е време да се разделим с любимите червило или спирала?

21.12.2015г. / 14 30ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Която и жена да попитате колко време ползва различните си гримове ще ви отговори, че ги изстисква докрай! На никого сърце не му дава да изхвърли любимата си спирала, например, преди да е свършила.

Но старите гримове са вредни за здравето на кожата, а и не само. Те не трябва да се употребяват повече от указаното на опаковката. Невинаги обаче на опаковките има описание на срока на годност. Затова е добре да знаем кой козметичен продукт колко време трае.

Колко дълго можем да използваме различните козметични продукти и гримове?

Спирала за очи

Спиралата за очи се хаби бавно, а е най-краткотрайният продукт от козметичната гама. Тя се ползва всеки ден. Чрез вкарването и изкарването на четката във флакона субстанцията на спиралата се пълни с бактерии и става вредна за очите и кожата.

Не ползвайте спиралата повече от 3 месеца.

Фон дьо тен

Фон дьо тенът се пипа най-често с пръсти, а това предполага повишен риск от гъбички, бактерии и микроби. При нанасянето му с гъбичка или тампон рискът не е по-малък.

Снимка: iStock

Въпреки това фон дьо тенът е издръжлив продукт и може да се използва в рамките на 1 година. Разбира се, ако забележите промяна в консистенцията му го изхвърлете незабавно.

Пудра

Много лесно можете да познаете кога пудрата е развалена. Тя става прекалено суха, трошлива и изменя цвета си. Това се случва обикновено след около 6 месеца, но може да издържи и по-дълго.

Червило

Колкото и любимо да ви е червилото, ще трябва да се разделите с него, ако му е минало времето. Обикновено това се случва след 6 месеца. Ако червилото е затворено и не се ползва, то може да издържи до 3 години. Но ако се използва, годността му скъсява драстично срока си.

Изхвърлете го веднага, ако забележите, че е променило миризмата или вкуса си.

Гланц за устни

Гланцът за устни може да издържи до 12 месеца. Важно е обаче дали поддържате достатъчно добре хигиената му.

Коментирай