Здраве и красота

Спете голи – по-здравословно е!

Защо спането без дрехи има ползи за здравето и организма?

12.01.2016г. / 12 50ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Повечето хора спят с някаква дреха, било то пижама, нощница или поне потник и къси панталонки. Стилове колкото искаш!

Малцина са онези, които предпочитат спането дибидюс. Вместо да им се чудите, вижте защо те са прави да го предпочитат! Спането без дрехи има невероятни ползи за здравето и трябва да се практикува не само след секс.

Подобрява обмяната на веществата

Спането без дрехи премахва коремните мазнини, защото балансира секрецията на кортизол в тялото, който е хормон на стреса. По-полезно е да спите голи на по-ниска температура в помещението, но добре завити. По този начин и нивата на кръвната захар се понижават по естествен път.

Важно е също така да спите достатъчно, защото в противен случай кортизолът не спада до необходимото ниво, а това натоварва организма ви с постоянен стрес. Стресът от своя страна причинява натрупване на коремни мазнини, толкова опасни за здравето.

По-полезно е за половите органи

Гениталиите са непрекъснато покрити с някакъв плат. В зависимост от това от какво е изработено бельото ни, половите органи имат или нямат възможност да „дишат“. През нощта бельо не ви трябва, затова е добре да оставяте гениталиите си свободни. По този начин няма да се задържа излишна влага, явяваща се предпоставка за възникване на инфекции и размножаване на бактерии, особено при жените.

Премахва безсънието

Според проучванията, безсънието и повишената телесна температура са тясно свързани. Учените смятат, че ако тялото ни прегрява през нощта, то не може да се освободи от излишната енергия и по този начин мозъкът не си почива, а се буди често.

Охлаждането на тялото е съществено и е пряко свързано със съня. Ако спим голи, тялото ни ще се охлади до необходимата степен, за да нормализира процесите и да накара системата да си отпочине качествено.

Забравете за спането с блузи, чорапи и подобни утежняващи положението на организма притурки към тялото.

Намалява стареенето

Може да не ви се вярва, но спането голи помага за по-бавното стареене. Това е така, защото дълбокият сън провокира секрецията на хормона мелатонин – хормон на растежа, който подобрява цялостно състоянието на кожата и тялото.


Насърчава близостта с партньора

Контактът с кожата винаги е по-вълнуващ. Ако спите с партньора си голи един до друг и кожата ви усеща непосредствения допир на неговата кожа, това е по-секси и по-възбуждащо от всичко!

Само при допира на голите тела в организма се секретира повече окситоцин – хормон на щастието, който повишава привързаността, а и има значение за цялостното здраве.

Снимки: iStock

Коментирай
4 rate up comment 1 rate down comment
Анонимен ( преди 8 години )