Здраве и красота

Какво да правите всеки ден, за да отслабнете без диети?

Няколко ефективни съвета за дългосрочно спазване

21.01.2016г. / 08 40ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Искате да отслабнете? Омръзнало ви е да спазвате диети, да бдите над специално меню, да броите оставащите дни до края на диетичния ви режим? Тогава просто недейте! Вижте какво трябва да правите всеки ден, за да отслабнете лесно и бързо!

Пийте вода преди ядене

Винаги изпивайте по една чаша вода преди хранене. Това ще ви помогне да запълните част от стомаха си с течност. По този начин няма да имате място за повече храна. Колкото по-малко храна, толкова по-малко калории.

Наблягайте на зеленчуците

Вместо да гладувате, просто хапвайте повече зеленчуци. Те са засищащи, богати на фибри, витамини и минерали. Гледайте във всяко хранене да присъстват най-малко 2-3 зеленчука. Салатите са прекрасен избор.

Сутрин можете да ги комбинирате с пълнозърнест хляб и някакъв протеин, например варено яйце или парче сирене. Така ще сте сити чак до обяд.

Вечер е достатъчна само една салата, за да ви засити, а и за да не внасяте излишни калории преди лягане.

Избирайте правилната комбинация

Често една от най-разпространените грешки, които пречат на отслабването, е погрешното комбиниране на хранителните вещества. Ако я карате само на салати, тоест въглехидрати – няма да се получи. Само на протеини пък рискувате да усложните някои функции на организма.

Фибрите и протеините, например, са задължителни за женското здраве. Ако ги комбинирате в едно хранене, това ще ви даде достатъчно енергия за още поне 5 часа, което ще ви предпази от рязко огладняване преди следващото хранене.

Следете калориите

Броенето на калориите е изключително досадно, но се свиква с него. А и няма как да внесете качествен контрол върху приема на хранителни вещества, ако не следите броя на калориите им.

Вместо да се ядосвате, че режимът ви на хранене не дава резултат, въпреки че сте изключили някои храни, опитайте се да проследите колко точно приемате на ден. Ще се убедите, че това работи. А и не изисква изключването на някои любими лакомства. Просто трябва да проследите колко от тях сте погълнали през деня.

Свързани статии

Старателно дъвчене

Качественото сдъвкване на храната е много важно за правилното и абсорбиране от организма. Дъвченето трябва да става бавно и осъзнато. Не дъвчете пред телевизора, прави или докато говорите по телефона. Така мозъкът ви няма да отчете правилно колко точно храна сте погълнали и скоро ще огладнеете отново.

Магията е в порцията

Ако досега сте яли големи или нормални порции, сега ще трябва да ядете ¾ от тях. Това е начинът, ако искате да ядете от всичко без да се лишавате, но и без да злоупотребявате.

Тайната на отслабването без драстични диети включва намаляване на порциите. Но не бързайте да се отчайвате – все пак можете да опитвате от всичко!

Снимки: iStock

Коментирай