Здраве и красота

Какво може да намали действието на противозачатъчните?

Обстоятелства, при които не сте напълно защитени

22.01.2016г. / 11 10ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Противозачатъчните таблетки са ефективен метод за контрацепция, широко използван от хиляди жени по света. Хапчетата антибебе се дават и за контрол на някои хормонални изменения, но най-вече срещу нежелана бременност.

Ако се приемат правилно, те имат много висок процент на защита. Но има и някои неща, които могат да попречат на успеха им в защитата ви срещу нежелана бременност. Кои са те?

Забравяте да вземете хапчето

Това е най-често срещаната причина за провал на противозачатъчните. Преди да ги обвините, помислете дали вие не сте виновни за несъстоятелността им.

Хормоналните таблетки са много точно дозирани и обикновено трайността им издържа до приема на следващата таблетка. Ако тя не постъпи в тялото, защитата пада.

Имате възпалително или хронично заболяване на стомаха

Някои заболявания на стомашно-чревния тракт могат да попречат на абсорбирането на противозачатъчните хапчета и по този начин да отслабят ефекта им.

Например, гастроезофагеалният рефлукс или така наречените киселини може да причинят некачествено разграждане на хапчето и да намалят неговото действие. Ако имате синдром на раздразненото черво също трябва да уведомите лекаря си, за да реши дали е правилно да ви се изписват противозачатъчни хапчета или трябва да помислите за друг метод на контрацепция.

Хапчета за глава

Някои медикаменти могат да намалят действието на противозачатъчните, в това число и лекарства срещу главоболие. Затова ако искате да няма непредвидени изненади, винаги четете листовките на лекарствата, които приемате паралелно с противозачатъчните.

Свързани статии

Антибиотици

По същия начин антибиотиците могат да намалят действието на противозачатъчните таблетки. Те дори могат да засилят вредните действия на хормоналните таблетки и да причинят усложнения.

Антивирусни и противовъзпалителни средства

Медикаментите срещу HIV могат да намалят в известна степен потискащата функция на противозачатъчните хапчета. Смесването на антивирусни препарати с противозачатъчни може да предизвика увеличаване броя на тромбоцитите в кръвта, тромб или белодробна емболия. Това крие риск от запушване на важен кръвоносен съд и всичките последици от това.

Снимки: iStock

Коментирай
Свободно време