Здраве и красота

Признаци на дефицит на протеини

Липсват ли ви полезните протеини?

25.01.2016г. / 08 50ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Мислите си, че се храните здравословно? Дори това да е така, понякога на човек не му достигат необходимите протеини, за да функционира организмът му нормално.

Това се отнася най-вече за вегетарианците и веганите, но не само. Има и други обстоятелства, като недохранването, които биха могли да причинят недостиг на протеини в тялото, както и някои метаболитни заболявания.

Кои са признаците, че страдате от липса на протеини?

Косопад

Ако смятате, че косата ви пада твърде много, причината може да е в липсата на протеини. Космените фоликули, чиято основна градивна частица са протеини, страдат при недостиг на тези вещества. Отслабват и стават нестабилни.

Косъмът постепенно започва да изтънява, оредява и пада без да се появява друг на негово място.

Липса на енергия и слабост

Протеините ни дават най-големите количества енергия. Въглехидратите също са доставчици на енергия, но с тази разлика, че тяхната енергия е краткотрайна и бързо изразходваща се.

Докато при протеините не е така. Те дават енергия през голяма част от денонощието и са жизненонеобходими.

Ако забележите, че с течение на времето хронично нямате сили и желание, чувствате се уморени, отпаднали и не можете да се справите дори с леки упражнения, това може да е признак на липса на протеини.

Изпитвате силна нужда да ядете сладко

Ако количеството на протеините в кръвта е нормално и достатъчно, те контролират нивата на кръвната захар. Липсата на протеини води до резки скокове в глюкозните нива, което предизвиква глад за сладко.

Не си мислете, че просто ви се е дояло нещо сладичко – всичко си има причина. Честото огладняване, усещането, че не сте се наяли добре и ви трябва още нещо, е следствие от недостига на протеини.

Замъглено съзнание

Кръвната захар е от значение и за мозъка. Той се изхранва предимно чрез преработка на въглехидрати и протеини. Ако се чувствате малко замаяни и несъсредоточени, то може да е защото в тялото ви няма достатъчно протеини.

Достатъчното количество протеини допринася за бавното освобождаване на въглехидрати в кръвта и съответно правилното изхранване на мозъка.

 

Слаба имунна система

Започнали сте да се разболявате по два и повече пъти на сезон? Това може да е признак на слаба имунна система.

Имунните защити на организма зависят много от протеините. Ако те са в недостиг, имунната система страда и вие започвате да ставате все по-болнави и да изкарвате грипните състояния по-тежко и с усложнения.

Снимки: iStock

Коментирай