Здраве и красота

Домашен мехлем срещу напукване и екзема

Как да се справим с кожните проблеми през зимата по природен начин?

22.01.2016г. / 08 40ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Зимата е суров климатичен период от годината, който може да предизвика неприятни състояния на кожата. Студовата алергия и екземата са едни от тях.

Как можем да облекчим тези дискомфортни кожни проблеми по натурален, но много ефикасен начин? Като си приготвим домашен мехлем с природни и полезни продукти.

Какво ви е необходимо, за да си направите мехлем срещу изпръхнала кожа и екзема?

  • ½ чаша масло от ший
  • ½ чаша кокосово масло
  • 1 супена лъжица мед
  • 40 капки етерично масло от лавандула
  • 10 капки етерично масло от чаено дърво

Снимка: iStock

На водна баня стопете двата вида масла. Смесете ги добре като разбърквате от време на време. Добавете към тях меда и оставете да се разтопи напълно. Намалете котлона на минимална температура. Добавете етеричните масла и отново разбърквайте, за да се смесят добре съставките.

Свалете сместа от котлона и оставете да се охлади и втвърди, но не напълно. Изсипете сместа в подходящ съд за разбиване с миксер и миксирайте. Трябва да добие леко пенлив вид. Оставете мехлема да изстине напълно след разбъркването с миксера като бъркате на ръка на всеки 10 минути.

Когато се охлади прехвърлете в подходящо бурканче за съхранение. Мажете ръцете си по 3 пъти на ден или след всяко миене на ръцете, ако кожните проблеми са упорити.

Коментирай