Здраве и красота

Здравословните ползи на маслото от оризови трици

Регулира функцията на щитовидната жлеза

04.02.2016г. / 10 20ч.
Михаела Лазарова
Снимкa: istock

Снимкa: istock

В храната, която всекидневно консумираме, добавяме малко или повече количество мазнини. Купуваме тези, които са изгодни на пазара, такива, за които знаем, че е здравословно да консумираме и според вкусовете ни.

Едно малко познато, но имащо редица здравословни ползи е маслото от оризови трици. То се извлича от външната обвивка на оризовите зърна. Защо да го добавите към вашето ежедневно хранене, вижте в следващите редове.

Облекчава неразположения при менопауза.

В маслото от оризови трици се съдържа съединение, наречено Y-оризанол. Смята се, че то е ефективно при намаляване на горещите вълни и други симптоми, свързани с менопаузата. Според проучване, 90% от жените, приемащи ежедневно масло от оризови трици, са намерили облекчение по време на менопауза.

Гответе с маслото от оризови трици, тъй като триците на ориза са богат източник на токофероли и токотриеноли. Тези вещества помагат за намаляване риска от развитието на рак, причинен от действието на свободните радикали.

Когато искате да контролирате нивата на общия холестерол и на така наречения „лош холестерол“, консумирайте масло от оризови трици. В него не са открити трансмазнини. Те са известни още като „лоши мазнини“ и са свързани с всички видове заболявания, включително затлъстяване, високо кръвно налягане и други.

Намалете риска от инфаркт.

Освен всички изброени здравословни ползи, маслото спомага за предотвратяване на тромбоцитната агрегация, при която се образуват съсиреци, които блокират артериите. По този начин се намалява и рискът от сърдечен удар.

Регулира функцията на щитовидната жлеза.

Ако страдате от хипотиреоидизъм (забавена функция на щитовидната жлеза), добре е да консумирате по-често масло от оризови трици. Доказано е, че то спомага за понижаване стойностите на хормона TSH при хора с хипотиреоидизъм, без да се променят стойностите на хормоните T4 или Т3.

Свързани статии

Помага при изграждането на мускули.

Когато искате да изградите мускулна маса, към подходящия хранителен режим, добавете и масло от оризови трици.

Според проучвания, то съдържа гама-оризанол, който спомага за повишаване на нивата на ендорфини в тялото по време на силова тренировка и помага за изграждането на мускули.

Прави кожата красива.

Маслото от оризови трици от години се прилага в направата на различни кремове с антистарееща грижа. То съдържа съединение, известно като сквален, както и други съединения, които се преобразуват във витамин Е. Знаем, че това е един от най-важните витамини за здравето и младостта на кожата, който забавя процесите на стареене.

Снимки: istock

 

Коментирай