Здраве и красота

Натурални лекове за кожни белези

Отвара от семена на сминдух

07.02.2016г. / 08 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Акне, слънчево изгаряне, изгаряне в битови условия, порезни рани и т.н. Всички те оставят белези върху кожата. При по-леките белези, кожата се възстановява сравнително бързо. За другите се нуждаем от специални мехлеми, понякога лазерни процедури.

Има няколко натурални лека, които могат да ви помогнат да възстановите кожата. Запишете си ги, но знайте, че трябва да ги прилагате поне месец. 

Отвара от семена на сминдух

Сминдухът е една чудесна подправка, която прави не само по-вкусни ястията ни, но е и добър лек при третирането на кожни белези. За да помогнете на вашата кожа да се възстанови по-бързо, във вряща вода, сложете една чаена лъжичка семена от сминдух.

Варете в продължение на 15 минути. След това прецедете отварата и я оставете да се охлади добре. Мажете с нея белезите по 2-3 пъти на ден (без да я изплаквате). Първите резултати ще забележите след седмица. 

Масло от  морски зърнастец

Ароматно и в тъмни оранжеви нюанси, маслото от морски зърнастец е богато на есенциални мастни киселини и антиоксиданти, които ускоряват регенерацията на кожата и лекуват хиперпигментация. Маслото се понася добре от всички типове кожа, омекотява и успокоява кожата и видимо намалява белезите. Особено подходящо е за белези от изгаряния и след акне. Нанасяйте от него по 2 пъти на ден.

Пресен лимонов сок

Пресният лимонов сок може значително да подобри състоянието на кожата, намалявайки пигментацията на белега. Също така, благодарение на високото съдържание на витамин С, се засилва процеса на възстановяване на колагена. За да третирате белега, нанасяйте върху него пресен лимонов сок 2-3 пъти на ден. 

Масло от  моркови

Маслото от моркови е богато на бета-каротин, както и на витаними А и Е, които са важни за здравината и красотата на кожата. За да намалите видимостта на белега, нанасяйте всеки ден от маслото върху него с леки масажни движения.  

Свързани статии

Алое вера

При слънчеви изгаряния или от друг характер, при порезни рани, един от най-добрите натурални лекове е гелът от алое вера. Той помага за облекчаването на болката, сърбежа, ускорява процеса на регенерация на кожата, като същевременно я хидратира. За да третирате белезите, нанасяйте 2-3 пъти дневно от гела, с леки масажни движения. 

Снимки: istock

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Анонимен ( преди 8 години )
A pomagat li i pri stari belezi? Imam edin na vezhdata of dete i vinagi me e nerviral, no e tolkova star, che he znam dali shte stane.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар