Здраве и красота

Кокосова захар - защо е по-полезна от всички захари?

За полезните свойства на кокосовата захар

08.02.2016г. / 08 40ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Кокосовата захар е много полезна алтернатива на изкуствените подсладители и рафинираната бяла захар. Тя има приятен вкус и широко приложение. 

Кокосовата захар не е някаква новост. Тя се използва още от древността в Южна и Югоизточна Азия като начин за подслаждане на различни ястия и напитки. Днес популярността й набира скорост. 

Кокосова захар може да се открие в биомагазините

Положително качество на кокосовата захар е, че има много приятен аромат, който е подходящ за широка гама сладки храни и напитки. Някои други алтернативи на захарта като стевията, нектарът от агаве и ксилитолът имат специфичен вкус, който се различава от този на обикновената захар. Това може да измени цялостният вкус на храната

Снимка: iStock

С кокосовата захар този проблем отсъства. Тя е много богата на витамин С, В1, В2, В3 и В6, както и редица минерали. Запазването им е възможно, тъй като кокосовата захар се добива при много по-ниски температури от останалите видове захари и подсладители. Това позволява запазването на полезните вещества в нея.

В кокосовата захар се съдържат по-големи количества желязо, магнезий, цинк, отколкото в кафявата и бялата захар. Тя е богата на аминокиселини, помага в борбата със затлъстяването, понижаването на лошия холестерол, потиска апетита и помага в отслабването

Свързани статии

Кокосовата захар е много подходяща за диабетици, защото е с нисък гликемичен индекс и спомага за контрола на кръвната захар. Това облекчава работата на панкреаса като предпазва целия организъм от последици, свързани с влошаване на неговата работа.

Знаем, че колкото повече захар има в тялото, толкова повече инсулин отделя панкреаса. Това повишава риска от тоталното му изтощаване и спиране на функциите му.

Заради всички тези полезни свойства на кокосовата захар – използвайте я широко в ежедневието си и ще предпазите тялото си от множество здравословни проблеми!

Коментирай
Свободно време