Здраве и красота

Какво може да повлияе на месечния ви цикъл?

Консумация на кофеин

05.02.2016г. / 12 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

За голяма част от жените ПМС и месечния цикъл са свързани с болки, раздразнителност, подуване и голяма доза болкоуспокояващи. Може ли ежедневния ни ритъм да повлияе на месечния ни цикъл? Оказва се, че да. Ето какво най-често може да наруши баланса в телата ни. 

Недоспиване

Осемчасовият сън не е мит, напротив. Редовният и пълноценен сън в рамките на осем или повече часа е най-добрият начин да се погрижите за месечния си цикъл. Липсата на сън може да доведе до удължаване процеса на кървене, да увеличи коремните спазми или да направи предменструалния синдром по-тежък. 

Консумация на кофеин

Консумацията на кафе и кофеинови напитки не е забранена преди или по време на цикъл, но в големи количества може да доведе до безсъние, раздразнителност и нервност. За да не влошите неразположенията по време на цикъл, ограничете кафето, черния чай и колата.

Често пътувате

Забелязали ли сте, че когато пътувате почти винаги настъпват промени в месечния ви цикъл?Хормонът, който е известен като мелатонин и е отговорен за нашия сън, се влияе от много фактори. Единият от тях е пътуването. Промените в климата, часовите зони, силно влияят на неговото  отделяне, както и за регулирането на останалите хормони в тялото.

Алкохол

Всички знаем, че чаша вино с храненето може да се отрази добре на здравето. Но, ако често прекалявате с консумацията на алкохол, това може да удължи менструалните спазми, така че би било добре, да го избягвате по време на ПМС и месечния ви цикъл. 

Тежки тренировки

Леката физическа активност може да помогне за намаляване на неприятните неразположения преди и по време на цикъл. Но, ако тренировките ви са интензивни и по-тежки, могат да направят спазмите по-неприятни, както и да повлияят върху баланса на хормоните в тялото.

Ето защо се опитайте да почивате повече или ако все пак ви се спортува, правете изключително леки физически упражнения.

Свързани статии

Стрес

Стресът е един от най-големите бичове на нашето време. Когато сме изложени на стрес и напрежение, нашето тяло отделя кортизол, който е хормон на стреса и който  се отразява зле върху целия организъм,  особено по време на месечния цикъл.

Ако дни преди настъпването на месечния ви цикъл, сте били стресирани, напрегнати, може да имате промени не само в интензивността на кървенето, но и в неразположенията, които го придружават. 

Снимки: istock

Коментирай