Здраве и красота

Причини да ядем повече нектарини

За многобройните здравословни ползи от консумацията на сочните и сладки нектарини

09.02.2016г. / 15 20ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Нектарините са чуден плод, който имаме радостта да отглеждаме у нас. Плодовете, които се раждат в региона, в който човек живее, са най-полезни за здравето му, защото се консумират възможно най-пресни. 

Скоро ще настъпи сезонът на нектарините и ще можем да им се порадваме с удоволствие. А дотогава нека се запознаем с техните невероятни ползи за здравето и организма!

Лекуват хипокалиемия

Хипокалиемията е състояние, при което в организма се наблюдава недостиг на калий. Той е важен за работата на нервната система, мускулите и сърдечносъдовата система. Оптималните количества на калий в организма регулират работата на сърцето и намаляват кръвното налягане.


Яденето на този прекрасен сочен плод регулира нивата на калия в тялото и помага за опазване здравето на органите и системите с жизненоважно значение. 

Стимулират имунната система

В една нектарина се съдържат големи количества витамин С и антиоксиданти. Те подобрват имунните защити и пазят организма от болести. Когато сте болни хапвайте повече нектарини, вместо да се тъпчете с изкуствени витамини. Полезните въглехидрати, фибри и сокове ще облекчат състоянието ви много по-добре.

За здраво сърце

Антиоксидантите, фибрите, витамин С и витамин В6, както и калият са елементите, които работят за здраво сърце. Освен това честата консумация на нектарини намалява холестерола, а това също е важно за сърцето.

Полезни са за контрол на диабета

Въпреки че е много сладка, нектарината е подходяща за диабетици, особено страдащите от диабет тип 2. Микроелементите в нея помагат за контрола на кръвната захар, а фибрите оказват положително влияние върху усвояването й. 

Заздравяват костите

В нектарините се съдържат големи количества фосфор, които са необходими за правилното функциониране и изграждане на костното вещество. Нектарините са полезни за костите, ставите, хрущялите и зъбите. 


Подходящи са за бременни

Нектарините са много богати на витамини, минерали и антиоксиданти. Те намаляват риска от малформации на вертебралната тръба, което ги прави чудесни за бременни жени. 

Мощни срещу рака

Антиоксидантите в нектарините са основните борци срещу рака. Тези съединения откриват и неутрализират туморните клетки като борят окислителните процеси в организма. Според изследванията нектарините са най-полезни срещу рак на дебелото черво и белия дроб.

Подобряват храносмилането

Заради големите количества фибри нектарините са полезни за храносмилането. Правилната преработка на храната също има отношение в превенцията на ракови заболявания на храносмилателния тракт. 

Освен това нектарините предпазват от язви, гастрити, запек и диария.

Нектарините допринасят още за подобряване здравето на очите, кожата и косата със своите хранителни елементи.

Снимки: iStock

Коментирай
Свободно време