Здраве и красота

Хаосът в кухнята ни кара да преяждаме

Ново проучване доказва, че храненето в мръсна и неподредена кухня подтиква към нездравословно хранене

12.02.2016г. / 10 20ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Много неща биха могли да влияят на нашия начин на живот и хранене. Разхвърляната кухня може да ви накара да ядете повече нездравословни храни и да преяждате. 

Това установява ново проучване. Затрупана със съдове мивка, непочистената маса, разхвърляните вестници и брошури по кухненските шкафове – целият този хаос влияе психически и може да ви накара много по-често и в по-големи количества да се обръщате към бързите храни и десерти.

За целта на изследването участие взели 98 жени. Те били разделени на две групи – едната се хранела в мръсна и претрупана кухня, другата в почистена, пише shape.com.

И в двете кухни били поставени купички с бисквити, крекери, моркови. 

Учените открили, че жените в хаотичната и разхвърляна кухня посягали много повече към нездравословните бисквити и крекери, отколкото към морковите. Другата контролна група похапвала повече от морковите.

Снимка: iStock

Интересен факт, който трябва да се отбележи е, че учените също така повлияли на настроението на участничките преди да влязат в кухните. Едните били помолени да опишат как са се чувствали, когато за последно са губили контрол.

Другите пък трябвало да опишат момент, в който са държали ситуацията напълно под своя контрол.

Групата, която имала за задача да опише позитивна ситуация консумирала с до 100 калории по-малко в сравнение с другата група.

Един от основните изводи на това изследване е, че под влиянието на стреса сме склонни да поглъщаме не само повече калории, но и такива от нездравословен тип. Може да не ни се вярва, че хаосът в помещението, в което се храним внася много повече стрес за мозъка, отколкото предполагаме, но е факт!

Затова винаги сядайте на масата, когато около вас цари идилия и подреденост. Само така ще си помогнете в борбата с наднорменото тегло и ще успеете да се храните здравословно!

Коментирай