Здраве и красота

Какво точно представлява синдромът на токсичния шок?

И защо се проявява и при мъже и деца?

10.02.2016г. / 15 20ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Синдромът на токсичният шок е състояние, от което много жени се плашат, особено онези, ползващи тампони. Истината е, че синдромът на токсичния шок е състояние, което може да се случи не само на жени, но и на мъже и малки деца. 

Това, че синдромът на токсичния шок се споменава в описанието на употребата на тампоните не означава, че се случва само тогава. Тампоните са само една от причините за възникване на това състояние и не са единствената. 

Какво може да предизвика синдром на токсичния шок?

Синдромът на токсичния шок се провокира от реакция на организма към бактерии, най-често стафилококи, пише MotherNatureNetwork.

 

Лошата слава на тампоните се носи от 80-те години на миналия век заради използването на супер-абсорбиращи тампони, които били свързани с повишена честота на този синдром у млади жени. 

Въпреки че експертите не могли да разберат защо това се случва със сигурност, оттогава жените биват съветвани да не употребяват прекалено често тампони и да ги сменят стриктно и редовно, за да се избегне риска. В допълнение на това производителите намалили продукцията на свръхабсорбиращи тампони. 

След това този проблем постепенно затихнал.

Но синдромът на токсичния шок не е изчезнал. Случва се сравнително рядко, но засяга хора всяка година, макар и малък процент.

Синдромът на токсичния шок може да бъде предизвикан от различни бактерии по кожата, изгаряния, усложнения при операция. 

Как да се предпазим от синдрома на токсичния шок?

Както споменахме, учените не са съвсем сигурни защо при употреба на тампони се наблюдава синдром на токсичния шок. Каквито и да са причините за появата му едно е сигурно – тампони и превръзки трябва да се сменят възможно най-често, за да се избегне задържане на болестотворни бактерии в близост до кожата и лигавиците. 

При възможност не използвайте тампони редовно, а само когато се налага. Избягвайте свръхабсорбиращи такива, защото при тяхната употреба се наблюдават най-честите случаи.

Кога синдромът на токсичния шок е смъртоносен?

Най-главната причина синдромът на токсичния шок да е смъртоносен в някои случаи е защото той настъпва изключително бързо. Преди да успеем да реагираме и да осъзнаем какво точно ни се случва, вече е твърде късно.

Началните симптоми са подобни на грип:

  • повишена температура
  • гадене
  • повръщане
  • втрисане
  • болки в мускулите
  • главоболие

Когато положението започне да се усложнява настъпват повишено кръвно налягане, припадъци, задух и полиорганна недостатъчност. Тя води до смърт много бързо.

Ако синдромът на токсичния шок бъде предизвикан вследствие на изгаряне много характерна е появата на обриви и мехури по дланите и стъпалата на краката. 

Най-доброто, което можете да направите, за да се спасите е да потърсите медицинска помощ веднага. В противен случай животът ви наистина е поставен в риск.

Източник: mnn.com

Снимки: iStock

Коментирай