Здраве и красота

Какво трябва да знаят за упражненията раждалите със секцио?

Не бързайте с натоварването!

19.02.2016г. / 14 30ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Физическата активност и движението като цяло са от огромна важност за здравето. След раждането жените имат нужда от възстановяване на двигателната активност, за да оптимизират физическото си състояние, да се отърват от излишното тегло по време на бременността, а и за да премахнат стреса.

Когато раждането е преминало чрез цезарово сечение (секцио), нещата стоят по друг начин. Има обстоятелства, за които трябва да се внимава, когато правите упражнения в следродилния период.

Секциото е операция и като всяка друга подобна предполага специфики и трудности във възстановяването. Ето какво трябва да знаете, преди да започнете да правите упражнения след секцио:

Почивайте повече

Това е задължително за всички родилки и особено за родилите със секцио. Много лекари горещо препоръчват да се изчака с упражненията, особено през първите 3 седмици. В този период дори се забранява каквато и да е физическа активност.

Бъдете търпеливи! Ще върнете фигурата си отново!

Не вдигайте тежко

Ако сте решили да правите упражнения и да се опитате да влезете отново в старите си дрехи след раждането, то поне не вдигайте тежести.

Жените, родили с цезарово сечение могат да предизвикат сериозни щети в коремната си кухина при подобни упражнения. Необходимо е да оставите коремните си мускули да се възстановят напълно преди да започнете да правите подобен род силови упражнения.

Лекарите дори препоръчват през първите дни и седмици след раждането да се предпазвате от вдигането на каквито и да е предмети.

Свързани статии

Укрепвайте и раздвижвайте мускулите

Според лекарите след шестата седмица е добре да започнете да укрепвате мускулите си без да правите трудни упражнения. Подходящи са така наречените изометрични упражнения, при които мускулните влакна се стягат без да се прави някакво специално движение. Също така няма движение на ставите.

Подобни са упражненията на Кегел, при които се действа единствено като се свиват и разпускат мускулите на тазовото дъно.

По сходен начин можете да напрягате волево мускулите на корема и крайниците като задържате леко за 30 секунди, след това отпускате.

* * *

По материали от „Наръчник за оцеляване на младата майка“, Издателство „Кибеа“

Коментирай
Свободно време