Здраве и красота

Истинският пълнозърнест хляб и защо е най-полезният?

В състава на пълнозърнестото брашно влизат всички компоненти на зърното

19.02.2016г. / 17 50ч.
Михаела Лазарова
Хлябове "Вита"

Хлябове "Вита"

Пълнозърнестият хляб „Вита Силует“ се приготвя от 100% пълнозърнести брашна, получени от зърно, на което при мелене не се отделя нито една негова част – трици (баластните вещества), зародиш и ендосперм.

Именно поради това се нарича хляб без бяло брашно, а запазването в него на всички природни съставки го прави пълноценен и изключително полезен. 

В състава на пълнозърнестото брашно (за разлика от белите брашна, в които се използва само средният слой на зърното) влизат всички компоненти на зърното: зародиш и периферни зърнени обвивки (многослойна обвивка и ендосперм).

Всичко това в брашното се намира в същото съотношение, както е в самото зърно и съответно попада 100% в пълнозърнестия хляб „Вита Силует“. Запазването на всички съставки на зърното при производството на хляб „Вита“ позволява чрез него да се набавят всички нужни на организма естествени фибри, минерали, витамини, антиоксиданти.

Пълнозърнест хляб: факти и защо е полезен.

  • Резултати от експерименти, проведени в продължение на много десетилетия в Европа и Америка показват, че хора, постоянно употребявали пълнозърнест хляб живеят по-дълго в сравнение с тези, които не включват в своя дневен хранителен режим пълнозърнест хляб.
  • Съдържащите се в хляб „Вита“ голямо количество баластни вещества и влакнини не се усвояват от организма, но в същото време създават приятно чувство на ситост като намаляват риска от увеличаване на теглото. Пречистват червата, стимулират функциите на стомашно-чревния тракт, подпомагат отделителната система и намаляват риска от някои ракови заболявания, запек и хемороиди.
  • Пълнозърнестият хляб „Вита“, благодарение на богатия си състав от минерали (магнезий, цинк, желязо, мед, селен) и витамини от група B (фолиева киселина, тиамин, ниацин и рибофлавин), извежда от организма различни токсини, радиоактивни вещества, соли на тежки метали, остатъци от несмляна храна.
  • Изследване, проведено в Англия, Финландия и Германия, показва, че пълнозърнестият хляб е ефективен в борбата с диабет, затлъстяване, коронарна болест на сърцето.

Какво трябва да знаем при покупка на пълнозърнест хляб?

При закупуване на пълнозърнест хляб трябва да се обърне внимание на следните моменти, както и на информацията описана на етикета:

1. Хлябът от 100% пълнозърнесто брашно е тежък, със сбита и плътна структура. Тези свойства той притежава поради високото съдържание на растителни влакна и баластни вещества, които го отличават от белия хляб, който е с повишено съдържание на глутен в своята структура. Истинският пълнозърнест хляб не може да е твърде мек, бухнал и лек.

2. Цветът на истинският пълнозърнест хляб не трябва да бъде черен. Той е приятно бежов към кафяв, с виждащи се частици от едро смляното брашно.

3. Пълнозърнестият хляб има богат вкус с лека кисела жилка, която е по-силно изразена при ръжения хляб.

Как да четем етикетите:

1. Пълнозърнестото брашно трябва да е посочено на първо място.

2. Хляб, произведен от бяло брашно (тип 500) + трици + зародиши не е пълнозърнест хляб, а хляб от обогатени брашна, които нямат силата и полезността на брашното, получено при смилането на цялото зърно.

3. Наименования като обогатен хляб, хляб с фибри и др. не означават задължително, че хлябът е произведен основно от пълнозърнести брашна.

Създаването на пълнозърнести хлябове „Вита“ е вдъхновено от философията за пълноценен и здрав живот за Вас и Вашето семейство. Дългогодишните усилия, опит и знания за предлагане на здравословни и вкусни продукти донесоха на най-новия член в семейството, „Вита Силует Фитнес“, високо отличие – Златен медал за своите вкусови и хранителни качества от международното изложение БУЛПЕК като качествен и оригинален пазарен продукт.

Коментирай
4 rate up comment 0 rate down comment
Вени ( преди 8 години )
5 rate up comment 0 rate down comment
kristina ( преди 8 години )
г-н Man, мога да поспоря с вас за хлябовете в пекарните. И аз харесвам хлябове Вита и мисля, че както ги наричате от всички "найлони в супермаркетите" Вита са най-добрите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4 rate up comment 6 rate down comment
Men ( преди 8 години )
Най-хубавия друг път. Ръжения така отвратително смръди. 2 Няма хубав вакуумиран хляб, истинския хляб търсете в пекарните не в найлони по супермаркетите. Добър опит за рекламна статия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8 rate up comment 1 rate down comment
Силвия П. ( преди 8 години )
8 rate up comment 1 rate down comment
Мария ( преди 8 години )
Най-истинският пълнозърнест хляб е Вита. Страхотни хлебчета са Вита Силует. Опитахме и новият им протеинов Вита Фитнес - страхотно вкусен е, според мен е най-вкусният им хляб. Много здравословни и вкусни. Засищат лесно и от както ги консумирам, забравих за проблемите със стомаха :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар