Здраве и красота

Популярни диети, които са вредни

Имат временен ефект, а в дългосрочен план увреждат тялото

26.02.2016г. / 08 00ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Всеки иска да изглежда добре. Красивата фигура обаче не е даденост за всички. При много хора тя се постига трудно с цената на драстични диети и изтощителни упражнения. Ефектът обикновено е временен, а килограмите се връщат скоро след като се спре хранителният режим.

Затова казват, че здравословното хранене трябва да е начин на живот в дългосрочен план, а не да е временно усилие. Но понякога е трудно за изпълнение.

Ако сте решили да прибегнете до някоя от известните диети, вижте защо не трябва да го правите. Краткосрочните диети имат много вредни влияния върху организма.

Много нисковъглехидратна диета

Всяка диета, която предполага прием между 400 и 800 калории на ден е ужасно вредна. И не само защото ще чувствате глад през цялото време, а и защото това ще обърка целия ви метаболизъм.

Когато организмът не получава необходимите калории за деня, той изпада в режим на съхранение. Енергията, която му е необходима започва да се набавя от мускулите и мастните депа.

Когато мускулната маса намалее, това кара тялото ви да спре да изгаря калории в спокойно състояние, защото добре поддържаната мускулна маса прави точно това. Неминуемо метаболизмът ви ще се забави и дори рискувате да започнете да пълнеете и от малкото калории, които приемате.

Нисковъглехидратна диета

Положението с нисковъглехидратната диета е подобно на драстичния й еквивалент. Когато приемът на въглехидрати намалее, организмът започва да изгаря запасите от гликоген (складирани въглехидрати).

Характерно за тази диета е, че скоро след спирането ѝ килограмите се връщат много бързо. Дори може да се окаже токсична, защото предполага наблягане на протеини. А високото съдържание на животински протеини в организма крие риск от заболявания на сърцето, черния дроб, жлъчката, както и води до висок холестерол.

Диета според кръвната група

Тази диета се базира на схващането, че човек трябва да яде храни, отговарящи на профил, създаден според кръвната му група. Тоест храната, която ядем прави химична реакция с нашата кръвна група и ако не е подходяща, тя се натрупва под формата на наднормено тегло. Най-често при тази диета се препоръчва избягването на хляба и млечните продукти като се набляга на постното месо, плодовете и зеленчуците.

В краткосрочен план тази диета е ефективна и помага да свалите килограми, защото се насочвате предимно към здравословни продукти. Но в дългосрочен план изследванията показват, че кръвната група няма никакво отношение към храната. Няма причини да се мисли, че тази диета може да помогне на храносмилането и да ускори метаболизма.

Гладуване в определен ден от седмицата

Периодичните гладувания са честа практика. Много хора смятат, че по този начин се освобождават от токсините и прочистват организма си. В това схващане няма нищо вярно.

Единственото, което постигате е да причините на тялото си огромен стрес. Организмът изпада в шок, който вие не усещате – усещате само глад. Но на клетъчно ниво нещата са много по-лоши. Понякога може да се стигне дори до сериозни външни прояви – световъртеж, припадъци, гадене, умора, замайване.

Този начин на „пречистване“ е много непрепоръчителен, защото веднага след като започнете да се храните нормално, на следващия ден всички погълнати калории се складират под формата на мастни депа за следващото шоково гладуване.

Така дори и не отслабвате.

Детоксикиращи диети

На мнозина може и да не им се вярва, но тялото ни си има механизъм за детоксикация, който ползва всеки ден. Не е нужно да правите каквито и да било краткосрочни диети, за да премахнете токсините в организма си.

Свързани статии

Те се извеждат всеки ден от него благодарение на черния дроб и отделителната система. Токсини се натрупват единствено ако някой от органите на отделителната система или черния дроб не работят нормално.

Детоксикиращите диети натоварват черния дроб, далака, бъбреците, жлъчката, дебелото черво и ги карат да не могат да работят както трябва.

За да намалите наистина токсините в тялото си, яжте всеки ден по една порция пълнозърнеста храна. Това е много по-ефективно от каквито и да било еднодневни или неколкодневни „пречистващи“ режими.

Снимки: iStock

Коментирай
Здраве и красота
Свободно време