Здраве и красота

Важни храни за женското здраве

Хапвайте всеки ден от тях

16.03.2016г. / 16 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Женското здраве се нуждае от специални грижи. Първата и най-важна грижа е тази, която се съдържа в ежедневното меню. Дамите се нуждаят от храни богати на антиоксиданти, фолиева киселина, йод, магнезий, витамин А и витамин D и други, за да бъдат в баланс и добро настроение. Споделяме няколко храни, които не бива да липсват в ежедневното ви хранене.

Кисело мляко и кефир

Тези два продукта са богати на пробиотици и оказват пряко влияние върху флората на вагината. Редовната консумация на кисело мляко може да намали значително риска от появата на вагинална кандидоза позната още като млечница.

Също така, поради високото съдържание на калций в тези храни, значително може да се намалят симптомите на предменструалния синдром.

Зелен чай

Подобно на киселото мляко, зеленият чай също помага за намаляване на симптомите на ПМС. Също така, листата на чая са богати на катехини (полифеноли), които имат антиоксидантни свойства и помагат в борбата с инфекции на отделителната система.

Зърнени култури, бобови растения, зеленчуци, зелени билки

Всички тези храни съдържат много фибри, което стимулира храносмилателния тракт. Доказано е, че много от здравословните проблеми на жените са свързани с неправилното функциониране на червата. Ето защо е важно в ежедневното хранене да не липсват храни, богати на фибри.

От друга страна витамин А, който се съдържа в морковите, чушките, доматите и други, е необходим за правилното функциониране на яйчниците. Зелените зеленчуци и билки са добър източник на магнезий и фолиева киселина, без които крехката женска нервна система е колеблива.

Цитруси

Според едно изследване, при жените, които редовно консумират цитрусови плодове, рискът от миома на матката е значително намален, благодарение на витамин С, който е мощен антиоксидант.

Мазна риба

Мазната морска риба, като скумрия, сьомга, риба тон е богат източник на полиненаситени мастни киселини, които тялото ни не е в състояние да произведе. Тези киселини имат положителен ефект върху женските хормони, повишават сексуалната издръжливост и желание.

Свързани статии

В комплекс с йод съдържащи храни, като водорасли и орехи се намалява значително рискът от развитието на онкологични заболявания на яйчниците и гърдата.

Зехтин

Зехтинът е един добър естествен източник на витамин Е. Той е един от най-важните за женското здраве, тъй като участва пряко в регулиране на половите хормони, отговарящи за менструалния цикъл, но също така увеличава и шансовете за зачеване.

Снимки: istock

Коментирай