Здраве и красота

Билки, които контролират хормона на стреса

Те действат като натурален адаптоген

21.03.2016г. / 15 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Адаптогените са вещества, които помагат на тялото да се пребори и адаптира в ситуации на стрес. Всички знаем как стресът влияе отрицателно на целия организъм, а натовареното ежедневие ни поставя не в една или две ситуации на напрежение, които карат тялото да отделя големи количества от хормона кортизол.

Повишените нива на хормона и хроничният стрес могат да засегнат всяка физиологична система в тялото, включително щитовидната и надбъбречните жлези.

В резултат ние ставаме раздразнителни, уморени, трупаме излишно тегло. За щастие източната медицина е открила още преди хилядолетия силата на естествените адаптогени, събрани в няколко лековити билки. Вижте кои.

Женшен

Азиатският женшен се счита за един от най-добрите адаптогени. Приемът на билката под формата на отвара може да спомогне за подобряване на умствената дейност и способността да издържаме на стрес. Женшенът е богат и на антиоксиданти, има ефекти на антидепресант и може да помогне по естествен път да регулирате високите нива на кръвното налягане и кръвната захар.

Тулси (свещен босилек)

Тулси е една от най-използваните билки в Индия. Може да я приемате под формата на чай или хранителни добавки, като тя ще допринесе да намалите тревожността, да регулирате нивата на хормоните. Тулси е чудесна и в борбата с умората, както и за стимулиране на имунната система, регулиране на кръвната захар и кръвното налягане.

Ашваганда

Билката често се използва в аюрведа за регулиране на имунната система и облекчаване на тревожността. Повече от 2500 години източната медицина прилага ашваганда не само за подобряване на общото здраве, но и за намаляване на стреса. Това е една от най-добрите натурални терапии срещу високи нива на хормона кортизол.

Астрагал

Астрагалът е един от най-мощните антиоксиданти използван в китайската медицина. Той спомага за повишаване на количеството на антистрес съединения, които са необходими на човешкото тяло за намаляване щетите, причинени в резултат на стрес. Приемът на астрагал намалява способността на хормоните на стреса като кортизол да нарушават нормалния ритъм.

Родиола

Билката е позната още като златен корен и е мощен адаптоген, който действа като буфер за стреса. За радиола казват, че е използвана от руски космонавти, спортисти. Богата е на фитохимикал, за който се смята, че облекчава тревожността и забавя процесите на стареене.

Свързани статии

Приемът на радиола потиска отделянето на кортизол.

Редица изследвания са доказали, че редовният ѝ прием допринася за възстановяване на нормалния сън, понижава психическата и физическата умора, предпазва от оксидативен стрес, предпазва сърцето и черния дроб, подобрява паметта и други.

Снимки: istock

Коментирай
Свободно време