Здраве и красота

Причини да НЕ обядвате на бюрото си

Защо храненето пред компютъра в офиса е лошо за здравето?

22.03.2016г. / 07 50ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Работата на компютър има повече вреди за здравето, отколкото ползи. Заседнал начин на живот, изкривена поза на тялото, напрежение в очите и липса на свободно време. Работещите на компютър могат да признаят, че често им се случва да обядват на бюрото пред монитора, защото нямат време.

Изследванията доказват, че времето за почивка на обяд е жизненонеобходимо както на тялото, така и на духа.

Кои са основните причини, поради които трябва да се обядва извън работната обстановка?

По-малко вероятно е да преядете

Докато седим на бюрото често похапваме солети, вафлички, ядки, бонбони и всякакви подобни дреболии, които на пръв поглед ни се струват безобидни заради малкото си количество, но с тях можем да преядем.

Преяждането идва от прекомерния прием на излишни калории. Дори да не се чувстваме прекалено сити, тялото ни е „преяло“.

Друга причина за преяждане по този начин е заради факта, че на мозъка са му необходими поне 20 минути, за да получи сигнал, че вече сме сити. Когато излезем навън и изядем нормална порция храна е много по-вероятно да се заситим качествено, отколкото като ядем неосъзнато пред компютъра, вършейки друго нещо.

Набавяте си необходимата енергия

За да е ефективен мозъкът, той има нужда от почивка. Когато в обедната почивка излезете извън офиса, за да хапнете, той си почива, разтоварвайки се от напрежението в офиса. А пълноценната порция храна, която ще консумирате, доставя на организма същинската енергия.

Можете да използвате обедната почивка за създаване на приятелства

Независимо дали сте екстроверт или интроверт, социалните взаимодействия са необходимост. Психолозите препоръчват обедът да преминава в компанията на колеги, защото това не само носи професионални дивиденти, но и помага на мозъка да се зареди с нова енергия, необходима за работа след почивката.

Обедната почивка предотвратява синдрома бърнаут

Синдромът бърнаут представлява подобно на нервен срив състояние, при което страдащият се чувства отпаднал, обезверен, изключително нервен и раздразнителен, в някои случаи дори безпомощен. Физическото и емоционално претоварване водят до този срив.

Ако всеки ден се възползвате от обедната си почивка правилно, ще намалите риска от бърнаут драстично.

Ще се чувствате по-добре в кожата си

Буквално и в преносен смисъл, хармоничното усещане на тялото и духа са факт, когато човек взима своята почивка и обядва извън работното място. Ако се храните нервно пред компютъра ще усещате не само тежест и подуване в коремната област, но и ще страдате от липса на енергия и мотивация.

Обядвайте навън всеки ден в продължение на месец и ще установите разликата!

Така ще се движите повече през деня

8-часовият работен ден на бюро е пагубен за здравето. Според някои изследвания дори след това да прекарате 1 час във фитнеса, това няма да компенсира липсата на движение през деня. Затова гледайте да се раздвижвате по средата на работния ден. Обядвайте извън офиса и ставайте за кратка разходка до тоалетната на всеки час.

Обедът навън ще ви предпази от множество микроби

Храненето пред компютъра задължително означава хранене с мръсни ръце. Независимо дали си миете ръцете преди да докоснете клавиатурата, това не ви предпазва от микроби. Дори само вие да пипате работното си място, това също не гарантира чистота.

Клавиатурата, мишката и работният плот на бюрото бъкат от бактерии, които вие пренасяте директно в устата си като похапвате, докато работите. Ето защо е добре да станете, да измиете ръцете си и да излезете да обядвате извън офиса.

Снимки: iStock

Коментирай