Здраве и красота

6 суперхрани срещу лош холестерол

Борба с холестерола чрез природни методи

29.03.2016г. / 08 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Високият холестерол е опасен за организма. Той се наслагва по стените на кръвоносните съдове и пречи на нормалната проходимост на кръвта. Нарушеното кръвообращение води до редица сърдечносъдови заболявания.

Високият холестерол пречи и на нормалната мастна обмяна.

За да намалите холестерола по естествен път, трябва да наблегнете на определени храни. Съществуват суперхрани, които допринасят за качественото намаляване на лошия холестерол и рисковете, произтичащи от него. Кои са те?

Алкохол

Въпреки че алкохолът не е точно суперхрана, в случая той спада в тази категория. Една чаша алкохол на ден намалява нивата на лошия холестерол като с това повишава нивата на добрия. Чаша червено вино след вечеря намалява риска от инфаркт с няколко процента. Злоупотребата с алкохола, разбира се, има обратния ефект.

Бадеми

В обвивката на бадемовата ядка се съдържат вещества, които предотвратяват окисляването на лошия холестерол. Този процес е изключително пагубен за стените на кръвоносните съдове. Той увеличава риска от сърдечносъдови заболявания.

Авокадо

В авокадото се съдържат невероятно много мононенаситени мастни киселини. Те доказано понижават нивата на лошия холестерол и повишават нивата на добрия. Заради това авокадото трябва да е постоянно присъстваща храна на трапезата ви.

Ечемик

Хората, в чиято диета присъства ечемикът, имат 2 пъти по-ниски нива на лош холестерол. Можете да заместите белия ориз с ечемик в ястията си. Той се комбинира чудесно и с плодове, ядки и салати.

Фасул

Фасулът и изобщо бобовите растения са препълнени с полезни фибри. Те намаляват нивата на холестерола и улесняват метаболитните процеси и най-вече обмяната на мазнините. Растителните протеини са веществата, на които трябва да наблегнете, ако страдате от висок холестерол.

Овесени ядки

Овесените ядки са другата суперхрана, изключително богата на фибри. Освен това в тях има големи количества витамини от група В. Минералите и протеините в овесените ядки ги правят една от най-полезните закуски с висока енергийна стойност, но с малко калории.

Снимки: istock

Коментирай