Здраве и красота

3 здравословни ексфолианта за дълбоко почистване

Рецепти за домашен скраб с натурални съставки

25.03.2016г. / 16 40ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Почистването на кожата на лицето е много важно. То трябва да е както ежедневно, така и ежеседмично. Почистването веднъж в седмицата със скраб спомага за качественото ексфолиране на кожата, премахването на мъртвите клетки, замърсяванията, натрупванията и микробите.

Ако почиствате лицето си всяка седмица с ексфолиант, кожата ви ще сияе, ще бъде по-здрава и няма да страдате от различни възпаления, включително акне.

Не е нужно да харчите пари за скъпи ексфолианти. Можете да си ги приготвите у дома. Ето няколко рецепти:

Скраб от боровинки и мед

  • ½ чаша пресни боровинки
  • 2 супени лъжици мед
  • 1-2 супени лъжици захар

Смесете продуктите в блендер, за да се смелят боровинките и да се получи паста. Не пасирайте твърде дълго, за да не се разтвори захарта изцяло. Тя играе ролята на ексфолиращите частици. Боровинките и медът пък зареждат кожата с витаминозна бомба и антиоксиданти.

Медът е и източник на полезни противовъзпалителни вещества, от които кожата има нужда след ексфолиране.

Втрийте маската в кожата и изчакайте 15 минути, за да подейства. След това изплакнете с топла вода и подсушете.

Обикновен скраб със захар и етерично масло

  • 1 чаена лъжичка кафява захар
  • 1-2 капки вода
  • 1-2 капки етерично масло от портокал, лимон или лавандула

Смесете всички съставки в купа. С помощта на пръстите си нанесете ексфолианта върху лицето и втрийте с нежни кръгови движения. Внимавайте с областта около очите, защото кожата там е най-нежна и тънка.

Правете масажа в продължение на 5 минути. След това изплакнете със студена вода и подсушете с мека кърпа. Нанесете хидратиращ крем за през нощта.

Скраб със захар и кокосово масло

  • 1 супена лъжица кокосово масло
  • 2 супени лъжици захар

Смесете добре кокосовото масло със захарта в малка купичка. Разбъркайте, докато се образува нещо като паста. Втрийте скраба в кожата на лицето и врата. Захарта ще допринесе за отстраняване на замърсяванията и мъртвия слой клетки на епидермиса, а кокосовото масло ще хидратира и подхрани кожата в дълбочина.

Втривайте ексфолианта в кожата в продължение на 3 минути. След това изплакнете с хладка вода и подсушете. Ефектът от този вид маска ще се забележи още след четвъртата седмица.

Снимки: istock

Коментирай