Здраве и красота

Стратегии за овладяване на пролетните алергии

Как да действате, за да намалите алергичните реакции?

10.04.2016г. / 08 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Алергиите се изострят с настъпване на пролетта. Това е сезонът на цъфтежите на дърветата, храстите и тревите. Хората с алергии трудно понасят симптомите на кожни раздразнения, обриви, сълзене на очите, респираторни проблеми.

По какъв начин можете да направите алергията си по-поносима?

Пийте пробиотици

Пробиотиците помагат не само за нормализиране на чревната флора, но и за облекчаване на алергиите. Най-важни са пробиотиците, съдържащи лактобацили, които потискат хистамините в организма.

Яжте повече кисело мляко, кисели и ферментирали храни, в които по естествен път се съдържат големи количества пробиотици и пребиотици.

Спрете употребата на антибактериален сапун

Дезинфекциращите вещества в антибактериалните сапуни предизвикват раздразнения на кожата, защото я пресушават и я правят по-уязвима. По този начин кожата става много по-реагираща на алергените, отколкото ако е добре хидратирана и свежа.

Купете си полезни растения

Някои растения имат противоалергично действие. Те абсорбират домашните алергени и външните патогени от средата като пречистват въздуха и помагат за намаляване на симптомите на алергии.

Антиалергични растения са палмовото дърво, бамбукът, фикусът, лилията, здравецът.

Таблетки

Таблетките срещу алергии или така наречените антихистаминови препарати са необходими в много случаи, когато алергичните реакции протичат тежко и пречат на ежедневните дейности.

Яжте повече броколи

Консумацията на сурови броколи помага за потискане на алергиите. В броколите се съдържат антиоксиданти и фитохимикали, които понижават нивата на хистамините в кръвта, предизвикващи алергичните реакции.

Не допускайте въздухът в жилището да се навлажни

Влажният въздух в затворените помещения помага на акарите и летливите патогени и алергени да се размножават. Затова е важно да поддържате по-ниска влажност на въздуха. Така ще се предпазите от респираторни проблеми, кожни раздразнения и общ дискомфорт.

Приемайте витамин D

Витамин D повишава съпротивителните сили на имунната система, което допринася за по-качествената борба с вирусите, бактериите и алергените. Витамин D потиска възпаленията в тялото и облекчава хремата, кашлицата, астмата и алергичните реакции.

Стойте далече от алергените

Най-добрата стратегия за противодействие на алергиите е определянето на алергените и избягването им. Ако знаете много добре какво точно отключва вашите симптоми, ще ви е много по-лесно да стоите далече от него.

Снимки: istock

Коментирай