Здраве и красота

Как да облекчите неразположенията по време на месечния цикъл?

Хапвайте черен шоколад

11.04.2016г. / 12 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Наричаме ги „онези дни“. Апетитът ни се повишава, ставаме раздразнителни, задържаме излишни течности, коремчето се подува... Симптомите на ПМС понякога могат да бъдат кошмарни. Знаем ли как да се справим с онези дни и какво може да облекчи неразположенията ни?

Черният шоколад, както и храните богати на калций, могат да ни помогнат. Споделяме още няколко полезни храни и билки, с които ще бъдете във форма дори по време на месечния цикъл.

Зеленчуци

Жените губят около 30-80ml кръв, както и желязо по време на всяка менструация. Ето защо е важно да консумират храни, които са богати на желязо, без да прекаляват с тяхната консумация, за да не предизвикат нежелано подуване на корема. Преди настъпването, а и по време на месечния цикъл, добавяйте към ястията и пресните зеленчукови сокове магданоз.

Той съдържа съединение, наречено апиол, което е изключително ефективно за облекчаване на менструалните спазми. За да не допуснете дефицит на желязо, хапвайте спанак.

Той съдържа достатъчно количество хранителни вещества като витамин Е, витамин В6 и магнезий, които могат да облекчат менструалните спазми.

Плодове

Гладът за сладкиши преди и по време на месечния цикъл е познат на всяка жена. Много е важно какви захари приемате. Консумирането на определени плодове може да ви помогне да намалите захарния глад.

Също така плодовете са богати на фибри, което ще намали и риска от появата на запек. Хапвайте банани, защото те ще спомогнат за регулиране на червата, което е важно за тези жени, които страдат от диария по време на техния месечен цикъл.

Плодовете съдържат и витамин В6, който ще помогне за облекчаване на мускулните крампи. Ананасът е друг чудесен плод, който трябва да добавите в ежедневното меню. За съдържащия се в него бромелаин се смята, че помага за отпускане на мускулите. Други плодове, които е добре да консумирате са портокали, кайсии, сливи, праскови.

Ядки и семена

Ядките и семената са добри източници на енергия и са богати на протеини, мастни киселини, витамини, минерали, фибри и други хранителни вещества. Така например, орехите са богати на омега-3 мастни киселини, които са известни с това, че имат противовъзпалителни и болкоуспокояващи свойства.

Освен това, орехите са богати и на магнезий и витамин В6. Една чаша от тях ще ви осигури около 31% от препоръчителния дневен прием на витамина.

Добавете към ястията и смутитата със сусам. Той е богат на хранителни вещества, за които е доказано, че намаляват спазмите, свързани с менструацията. Сусамът е чудесен източник на витамин В6, цинк, калций и магнезий, мастни киселини, които могат да отпуснат мускулите ви.

Слънчогледовите семена са богати на витамин Е, както и на минералите цинк и магнезий, които също намаляват коремните спазми. Консумацията на семки спомага и за синтеза на невротрансмитера допамин. Не забравяйте да хапвате и бадеми, фъстъци, тиквени семки.

Чай

Билковите чайове са една от най-добрите напитки за облекчаване на мускулните спазми, тъй като кофеиновите могат да изострят симптомите на ПМС.

Кои билки да изберете?

Чаят от лайка съдържа свойства, които облекчават мускулните спазми и това помага за намаляване на напрежението, което води до тревожност и раздразнителност. Също така билката действа противовъзпалително, намалява производството на простагландини и облекчава менструалните спазми.

Ментата действа като естествен мускулен релаксатор и потиска апетита. Към чайовете винаги добавяйте ароматната канела. Тя има противовъзпалителни и спазмолитични свойства, които облекчават менструалните неразположения.

Чаят от босилек и мащерка съдържа кафеена киселина, която има аналгетично или обезболяващо действие.

Свързани статии

Джинджифилът може да помогне при гаденето и подуването на корема, а в Китай се приема от векове за облекчаване на менструалните болки.

Зеленият чай спомага за понижаване нивата на естроген и това може да помогне на ендокринната система да функционира по-ефективно.

Снимки: istock

 

Коментирай