Здраве и красота

5 алтернативи на суперхрани

С какво можем да ги заместим?

16.04.2016г. / 08 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Суперхраните са полезни и съдържат множество необходими за здравето хранителни вещества. Не е задължително обаче точно тези храни да са по вкуса на всеки. Ето защо можете спокойно да ги замените с техни алтернативи, съдържащи не по-малко количество полезни вещества.

Зеле вместо карфиол

Карфиолът е специфичен зеленчук, който много хора възприемат само като част от зимните туршии. Той обаче е много полезен и се причислява към суперхраните заради естествените детоксикиращи елементи в него, предпазващи от сърдечносъдови заболявания и рак.

Зелето е страхотна алтернатива на карфиола. В комбинация с други суперхрани то се превръща във витаминна бомба, носеща на организма множество ползи. Към него добавете джинджифил, черен пипер, зехтин, малко мед и морска сол и го превърнете в чудесна салата.

Сусам вместо чиа

Семената от чиа станаха много модерна суперхрана в последно време. Те са много богати на омега-3 мастни киселини. Сусамът може и да не съдържа абсолютно същото количество полезни мастни киселини, но е много богат на антиоксиданти, предпазващи от стареене, рак, сърдечносъдови заболявания. Освен това понижават нивата на лошия холестерол.

Нахут (леблебия) вместо киноа

Киноата за мнозина е екзотично вариво, което е богато на хранителни вещества и не съдържа глутен. Тя обаче е по-скъпа, тъй като се внася от чужбина, което я прави труднодостъпна за някои хора.

Леблебията не отстъпва по нищо на киноата. В нея се съдържат полезни въглехидрати, фибри, протеини, минерали и антиоксиданти. Можете да ядете леблебия както сурова или печена под формата на ядки, така и под формата на паста, хумус, разядки, топло сварена или в различни салати.

Червени боровинки вместо годжи бери

Свързани статии

Годжи бери е популярен плод, използван в китайската медицина. В него има много високи нива на антиоксиданти. Ензимът лициум придава горчивия вкус на годжи бери като освен това предпазва от възпалителни процеси в тялото.

Червените боровинки повишават имунитета на тялото, предотвратяват инфекциите на пикочните пътища и намаляват възпалението, благодарение на антиоксидантите и полифенолите в тях. Можете да ги добавяте към различни закуски, смутита, овесени каши, десерти и салати.

Брюкселско зеле вместо къдраво зеле

Къдравото зеле е продукт, който невинаги присъства в магазинната мрежа, за разлика от брюкселското зеле. То е чудесна негова алтернатива. Богато е на витамин К и С, антиоксиданти, минерали и други хранителни вещества.

Снимки: istock

Коментирай