Здраве и красота

Полезни масла за енергия, здрави кости и тънка талия

Чудесна добавка към вашите смутита

15.04.2016г. / 10 50ч.
Аз жената
Снимка:istock

Снимка:istock

Ядките съдържат голямо количество витамин Е, богати са на мастни киселини, фосфо липиди и белтъчини, необходими на организма. Те са чудесен източник на енергия, именно заради това присъстват дори и в най-строгите диети.

Хубаво е да хапваме от тях по една шепа всеки ден, за да бъдем в добро здраве и форма. Алтернатива на суровите ядки са маслата направени от тях. Те са с богат, наситен вкус и текстура и са подходящи за добавяне към свежите салати и смутита.

Кои масла са полезни за здравето и защо е добре да се консумират?

Фъстъчено масло за повече енергия

Фъстъченото масло е голям енергиен източник. Както повечето масла от ядки, така и то, има специфичен вкус. Използва се по-често в шейкове, за сандвичи и направата на тестени изделия. Богато е на мазнини, протеини и въглехидрати. Най-ценната съставка в него е веществото ресвератрол – растителен антибиотик и антиоксидант, предпазващ от гъбички и бактерии. Хапвайте от него, но в умерени количества.

Бадемово масло за редуциране на теглото

Искате да се отървете от няколко излишни килограма без много усилия?

Заради ниското съдържание на калории, бадемовото масло е най-предпочитано за диети. То има лека текстура и приятен аромат, които го правят подходящо за шейкове. Споделяме рецепта за бадемово смути, за да започнете деня си с настроение и много енергия:

В кухненски блендер смесете ¼ прясно мляко, 1 банан, 1 чаша замразени плодове, 1 супена лъжица бадемово масло, 1 супена лъжица мед. Всички съставки се смилат до получаването на перфектна гладкост. Бързо, лесно и наистина вкусно!

Масло от орехи за здраво сърце

Ореховото масло е богато на омега-3 мастни киселини и поради тази причина е едно от най-полезните за здравето на сърцето. Тъй като има тежък вкус, се използва предимно в пикантни ястия, но е и чудесно за направата на песто. Запишете си следната рецепта:

В кухненски робот смесете орехово масло, пресен босилек, пармезан и чесън и ще получите вкусно песто с минимално количество мазнини.

Масло от кашу за здрави кости

Кашуто е добър източник на витамин В, фолиева киселина и калий. Съдържа фосфор, мед и магнезий, които подхранват костите. Маслото от кашу е със сладникав вкус и по-лек аромат от другите масла, затова е идеално да се консумира със зеленчуци или плодове.

Свързани статии

Основни правила за консумация на масла:

Няма значение на какъв вид ядки сте се спрели, важното е да следвате трите основни правила според д-р Оз:

1. Не консумирайте повече от 2 супени лъжици на ден.

2. Избягвайте да овкусявате със захар или сол.

3. Игнорирайте етикета, на който пише „намалено съдържание на мазнини“. Имате нужда от тези мазнини. Когато ги отстраните от менюто, мазнините се заместват с множество нездравословни добавки.

Снимки:istock

Автор: Катрин Тишевишка

Коментирай