Здраве и красота

5 причини да изберете ДНК-базирана диета

Или какви са ползите от това да се храните съобразно с гените си

15.04.2016г. / 16 51ч.
Михаела Лазарова
5 причини да изберете ДНК-базирана  диета

Бихте ли си купили дреха, която никога не сте виждали, само защото сте чули, че стои добре на друг човек? Рискът да се разочаровате от новата придобивка е твърде голям, защото това, че става и отива на другиго, не означава, че би ставала и отивала и на вас. Подобна е ситуацията и с диетите – това, че един хранителен режим е ефективен за госпожица Х, не гарантира, че той ще се отрази по същия начин на госпожа Y.

„Модата“ в диетите нерядко е свързана с гладуване и ограничения, в резултат на които теглото обикновено се връща даже в повече, отколкото е било преди. Не са редки случаите, в които в следствие на небалансирано и недостатъчно хранене се постига обратен на желания ефект – метаболизмът се уврежда дотолкова, че поддържането на нормално тегло става наистина трудна задача и килограмите остават много, въпреки полаганите усилия.

Поддържането на тегло в норма, без да се компрометира здравето, изисква дългосрочна промяна в навиците на базата на качествена информация за това, което най-добре би работило за тялото ви. Няма такова нещо като „модерна и ефективна диета“, има единствено „начин на хранене, работещ най-добре за вас“.

Какво ще кажете за режим, създаден специално за вас и отчитащ персоналните нужди и изисквания на вашия организъм? Такъв може да бъде изготвен на база на генетичен тест, който изследва набор от гени с ключово влияние върху метаболитните процеси в организма ви. Подобен тест можете да намерите и в България – името му е NGDiet и се предлага в партньорство с датската компания DNA Life.

Изследването е безопасно и безболезнено – пробата се взима в домашни условия, чрез натривка от устната кухина, а резултатите са валидни за цял живот.

Изследването ще ви даде нужната информация за изграждането на ДНК-базирана диета, която ще ви позволи да избягате от познатата схема „проба-грешка“ и ще ви помогне да оптимизирате контрола на теглото си, като същевременно поддържате добро здравословно състояние. Тя може да ви бъде от полза по няколко причини, включително:

1. Да разберете от какво има нужда тялото ви

Една ДНК-базирана диета ще отговори по най-добър начин на специфичните нужди на вашия организъм. По-дълбокото разбиране на персоналния ви генетичен потенциал ще ви помогне да установите как тялото ви реагира на определени хранителни вещества и кои навици (свързани със среда, работен режим, начин на живот) ви влияят негативно. Някои хора например са предразположени към напълняване и сърдечносъдови заболявания при уседнал начин на живот и за тях движението и спортът всеки ден биха били от огромно значение. Други са по-склонни да изпитват недостиг на витамини, трети приемат твърде много мазнини и недостатъчно въглехидрати, или обратно.

2. Да прочистите тялото си от токсините

Част от гените, които NGDiet изследва, играят роля в процеса на детоксикация. Съществуват хора, при които те са силно неблагоприятни и тогава е важно да се помогне на организма, за да изпълнява тази функция. Това може да стане чрез промяна на хранителния режим и приема на хранителни добавки, които подобряват функцията на черния дроб и съдействат на организма да елиминира токсините и отпадъците.

3. Да избегнете познатата схема „проба-грешка“

ДНК-базираната диета е начин да отговорите на индивидуалните нужди на организма си от хранителни вещества, като се съобразите с особеностите на вашата ДНК. По този начин ще можете да скъсите пътя към постигането на реални резултати, избягвайки приложението на решения, които не са работещи с оглед на вашия генетичен профил и потенциал.

4. Да си обясните нетърпимостта към някои храни

Хранителните алергии са предизвикателство за много хора и част от корена на проблема е на генетично ниво. Непоносимостта към глутен или лактоза например може да е резултат от вариация на ген, който ограничава възможността за обработка на пшеница или млечни продукти. Ако резултатите от генетичния ви тест покажат наличието на подобна вариация, ще можете да коригирате хранителния си режим по подобаващ начин.

5. Да увеличите продължителността на живота си в добро здраве

ДНК-базираните диети не са свързани единствено с поддържането на добра физическа форма – те са и средство за постигане на добро здраве. Ако знаете, че носите гени, които с времето биха могли да ви причинят здравословни проблеми, вие можете да ги неутрализирате или компенсирате влиянието им чрез диетата и начина си на живот.

Повече информация за генетичните изследвания, на база на които можете да изградите ДНК-базирана диета, съобразена с вашия персонален генетичен профил, можете да получите на www.nutrigen.bg, както и на телефон 0888 842 200.

Коментирай
Свободно време