Здраве и красота

Защо пълномасленото мляко е по-полезно от нискомасленото?

Множество изследвания го доказват

26.04.2016г. / 10 50ч.
Илияна Николова
снимка: istock

снимка: istock

Много диетолози съветват пълномасленото мляко да се избягва, за да се предпазим от затлъстяване и висок холестерол. Изследванията обаче показват, че млякото не трябва да се демонизира. Неговата масленост, оказва се, не влияе никак зле върху здравословното състояние.

Пълномасленото мляко намалява риска от диабет

Въпреки че пълномасленото мляко е с по-високо съдържание на калории и въглехидрати, то намалява риска от развитие на диабет с до 46%. Това доказва едно изследване, проведено в Университета в Тюлейн, Ню Орлиънс.

Учените разгледали данните на повече от 3000 пациенти на възраст между 30 и 75 години за период от 15 години. Те установили, че премахването на пълномасленото мляко от диетата не намалява риска от диабет, дори напротив.

Това е така, защото обезмасленото мляко е по-бедно на калории и мазнини, но по-богато на въглехидрати, което повишава гликемичния индекс.

Пълномасленото мляко предпазва от затлъстяване

Въпреки че натуралното мляко е по-наситено с калории от нискомасленото, то предпазва от затлъстяване.

Една чаша нискомаслено мляко съдържа около 90 калории, а една чаша пълномаслено – около 157 калории и 8,6 грама мазнини, пише healthmeup.com. Въпреки това, няколко предишни изследвания доказват, че пълномасленото мляко влияе положително върху редукцията и контрола на теглото.

Проучване от тази година, публикувано в The American Journal of Clinical Nutrition установява, че пълномаслените млечни продукти намаляват риска от наднормено тегло при жените с около 8%.

Друго проучване от 2013 година пък показва, че мъжете на средна възраст наддават по-малко на килограми, ако редовно консумират пълномаслени млека и млечни продукти, отколкото онези, които по-скоро ги избягват.

Пълномасленото мляко намалява риска от сърдечносъдови заболявания

Изследвания в тази посока сочат, че консумацията на пълномаслено мляко и млечни продукти косвено подпомага работата на сърдечносъдовата система като намалява риска от затлъстяване. Наднорменото тегло утежнява работата на сърцето и кръвоносните съдове, а при нормално тегло рисковете намаляват.

Всички тези изследвания доказват, че консумацията в умерени количества на непреработена храна са по-здравословният вариант. Приемането на пречистени и изкуствено обезмаслени продукти крие редица рискове.

снимки: iStock

Коментирай