Здраве и красота

Храни, предизвикващи лош дъх

Продукти, които могат да ви поставят в неудобна ситуация

05.05.2016г. / 09 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато не сме слагали в устата си нищо за дълго време, дъхът се разваля. Разваля се обаче и когато сме яли определени храни. Някои хранителни продукти имат особени процеси на разграждане, които предизвикват зловонен дъх или така наречената халитоза.

Кои са тези храни?

Сирене

При взаимодействието на аминокиселините и белтъците в сиренето и бактериите в устата се получават неприятни миризми. Тези миризми наподобяват развалено сирене, защото съдържат сяра. В тежки случаи може да се стигне до тежка миризма на развалени яйца от устата на консумиращия сирене.

Къри

Кърито съдържа етерични масла, които по принцип се смятат за борещи лошия дъх, но не е съвсем така. Изследванията сочат, че тези масла не са особено ефективни за намаляване на лошия дъх, даже обратното – правят лошия дъх още по-неприятен и силен.

Кафе

Тъй като кофеинът е мощен диуретик, той потиска секрецията на слюнка като намалява общото количество течности в организма. По-малко слюнка в устата означава повече бактерии. А те от своя страна причиняват халитоза.

Салца

В салцата има домати, чесън и кромид лук. Тази комбинация е много вкусна, но взривоопасна откъм зловония в устната кухина. Силните ароматни съединения на лука и чесъна в комбинация с ензимите в слюнката предизвикват силна неприятна миризма.

Пържола

Пържолата от червено месо е силно наситена с протеини и аминокиселини. Подобно на млечните продукти и тяхното разграждане в устата, месните протеини и аминокиселини при взаимодействие с бактериите в устната кухина и слюнката образуват серни съединения, които излъчват остра неприятна миризма известно време след консумацията.

Вино

Танините във виното причиняват обща дехидратация в тялото и намаляване секрецията на слюнчените жлези. Поради този факт броят на бактериите в устната кухина се увеличава, а заедно с тях и производните газове от работата им.

В допълнение с това езикът става лепкав, обложен. В устата се усеща обща сухота и неприятно усещане за скърцане на зъбите.

Снимки: iStock

Коментирай