Здраве и красота

Как физическите упражнения ни помагат?

Намаляват стреса

05.05.2016г. / 12 50ч.
Аз жената
Снимка: istock

Снимка: istock

Често мислим, че физическата активност е само за подобряване на нашата фигура. Но редовните упражнения могат да ни помогнат да живеем по-дълго и да бъдем в по-добро настроение, защото спортът спомага за отделянето на ендорфини, които са „виновници“ за положителната нагласа и за това да бъдем усмихнати.

За да ви убедим, че е важно по-често да отделяте време за спорт, споделяме още няколко ползи от него.

Подобряват паметта

Упражненията подобряват циркулацията на кръвта в тялото и по този начин кислородът по-лесно достига до мозъка. Повишената циркулация спомага за подобряване на паметта. В проведено проучване резултатите показали, че изследваните се справят с 10-15% по-добре в тестовете за памет, след физическа активност.

Подобряват реакциите

Упражненията ускоряват вашата реакция. При тестове, изследователите установили, че студентите, които 30 минути преди изпит изразходват енергия ходейки, отговарят на въпросите за по-кратко време, от тези, които нямат физическа активност, непосредствено преди изпита.

Правят ни по-дисциплинирани

Постоянният тренировъчен режим учи на повече дисциплина, следователно е по-вероятно да се стремим към целите си. Според изследванията, физическите натоварвания като кардиото изискват много енергия и концентрация, по този начин мозъкът свиква да прилага тази енергия и в други наши дейности.

Правят ни щастливи

Ако страдате от безсъние и главоболие, то упражненията са чудесен начин да се справите с проблема. Спортът увеличава нивата на невротрансмитери и ендорфини, включително серотонин. По този начин се отразяват и на вашето настроение. Научно доказано е, че хората, които спортуват редовно, са много по-решителни, амбициозни и предприемчиви.

Подобряват концентрацията

Ако имате проблеми с концентрирането, опитайте се всеки ден да правите по няколко минути упражнения. Доказано е, че аеробиката повишава концентрацията. Това подобрява и способността да се съсредоточите върху нещо за по-дълго време.

Може да тествате тези ползи от физическата активност няколко минути след края на тренировката. Сами ще се убедите колко по-бистър е умът ви. Вероятно затова много хора избират да спортуват рано сутрин преди започване на работния ден.

Могат да предотвратят когнитивни разстройства

Смята се, че упражненията помагат в борбата с някои когнитивни нарушения, като например болестта на Алцхаймер. Те увеличават така наречения неутрофичен фактор (NDHF), който помага за генерирането на нервни клетки.

Свързани статии

Лекуват депресия

Ежедневните упражнения могат да бъдат също толкова ефективни при облекчаване на депресия, защото действат като антидепресант. Ефектът на упражненията върху пациенти, страдащи от депресия, имат оптимален ефект, твърдят учените от Югозападния университет в Тексас. Ако се чувствате зле емоционално, то отделете поне един час за разходка сред природата или някакъв вид танци, например.

Спортът може да бъде вашата ежедневна анти стрес терапия. Ако не разполагате всеки ден с време, то поне отделете два дни в седмицата, в които да посещавате клас по йога или любимия ви спорт.

Снимка: istock

Автор: Катрин Тишевишка

Коментирай