Здраве и красота

Признаци на дефицит на витамини и минерали

С какво тялото ни подсказва, че имаме нужда от важни хранителни елементи?

08.05.2016г. / 08 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Витамините са много важни за здравето. Често обаче те не достигат в организма. Има признаци, които подсказват, че организмът ви страда от витаминен дефицит. Това никак не е маловажен факт, защото липсата на витамини влияе сериозно на здравето и работата на отделните органи и системи.

По какво да познаете, че имате дефицит на витамини?

Ноктите ви стават чупливи

Когато запасите от витамини в тялото намалеят, настъпва сериозен дефицит, който се отразява върху костите и ноктите. И тъй като ноктите са видими, забелязваме първо тяхната промяна.

Например, жените с обилно кървене по време на менструация губят големи количества желязо, което се отразява върху нивата на хемоглобин в кръвта и свързаните с него процеси.

В резултат на широкоспектърна загуба на витамини, особено на витамин Е, С и А ноктите стават чупливи, разслояват се, образуват различни оцветявания или бели петна.

Драстични промени в кръвното налягане

Ако кръвното ви налягане се покачва или пада твърде много, вероятно това е обвързано с витаминен дефицит. Това най-често се дължи на дефицит на витамин D при възрастните. Този витамин трудно се получава с храната, защото най-стабилно се образува при излагане на слънце.

Въпреки това можете да набавите добри количества витамин D чрез консумация на гъби, млечни продукти, риба, говеждо месо.

Чести крампи в мускулите на краката

Крампите в мускулите на долните крайници се дължат на дефицит в нивата на калий и магнезий. Най-често тези крампи се случват в прасеца.

По-лоши и болезнени са крампите, когато е налице не само недостиг на калий и магнезий, но и прекомерно изтощение, усилени тренировки, диария, повръщане, загуба на течности в тялото.

Постоянна умора

Постоянната умора, дори рано сутрин веднага след ставане от сън, се дължи на липса на витамин С. За да я преборите, яжте повече цитрусови плодове, чушки, броколи, домати. Те са най-добрите източници на витамин С.

Щитовидната жлеза произвежда по-малко хормони

Намалената функция на щитовидната жлеза невинаги се дължи просто на хипотиреоидизъм. Този моментен спад в секрецията на хормони от тази жлеза в някои случаи се дължи и на дефицит на витамини.

Йодът е елемент, който пряко участва в регулацията на работата на щитовидната жлеза. Ако той е в по-малки количества в организма, тя намалява обема на работата си.

Лесно получавате фрактури

Виновен за това е калцият или по-точно неговата липса. Калцият е минерал, който участва в изграждането на минералната решетка на костите в тялото. Спомага за тяхната здравина и плътност.

Ако имате дефицит на калций ще получавате травми и наранявания по-често.

Свързани статии

Устните ви се напукват в ъгълчетата

Напукването на ъгълчетата на устните се дължи на дефицит на витамини от група В. Кожата се влияе пряко от техните нива и затова не само тя, но и лигавиците страдат от този вид дефицит.

За да балансирате нивата на тези витамини, яжте повече пълнозърнести храни, бобови растения, риба, банани.

Снимки: iStock

Коментирай