Здраве и красота

Защо трябва да накисваме ядките преди консумация?

За по-добро храносмилане

07.05.2016г. / 08 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Семената и ядките са полезни, ето защо трябва да ги включваме всекидневно в менюто си. Но знаем ли как правилно да ги консумираме?

В любимите ни ядки се съдържа фитинова киселина. Тя е съставна част и от обвивките и на бобовите, зърнените култури, семената. Когато някои от тези полезни храни попаднат в стомаха ни, те се свързват с минерали като цинк, желязо, магнезий, калций, хром, манган, но за съжаление организмът ни не може да усвои по най-добрия начин веществата, които са му най-нужни. Това в някои случаи може да доведе до дефицит на тези важни хранителни елементи, както и до лошо храносмилане.

Добрата новина е, че има начин тази фитинова киселина да бъде неутрализирана, като часове преди консумацията на ядките, те трябва да бъдат накиснати във вода.

Как да накиснете ядки?

Напълнете стъклен буркан с филтрирана вода и малко морска сол. Поставете ядките. Много е важно водата да ги покрива. След като ядките са се накиснали, трябва да ги сложите в гевгир, да премахнете обвивките им и да ги изплакнете с вода. След това ги сложете в тавичка и поставете във фурната, за да се изсушат.

Колко време е необходимо за накисване?

Бадеми – накисват се за 12 часа;

Бразилски орех – накисва се за 12 часа;

Кашу – накисва се за 6 часа;

Лешници – накисват се в продължение на 8 часа;

Ядки от макадамия – накисват се в продължение на 4 часа;

Пекан – накисва се в продължение на 8 часа;

Свързани статии

Кедрови ядки – накисват се за 8 часа;

Орехи – накисват се в продължение на 8 часа;

Ленено семе – накисва се за 6 часа;

След като изсушите накиснатите ядки, може да ги хапвате така или да ги добавите към вашата здравословна закуска, смутита.

Снимка: istock

Коментирай