Здраве и красота

Лесни стъпки, с които да намалите приема на захар

Добавете в менюто си пълнозърнести храни

04.05.2016г. / 12 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Обичаме сладките лакомства, а около празници, както и в някои други дни, прекаляваме с тяхната консумация. Приемът на захар под една или друга форма има не само негативен ефект върху фигурата ни.

Научно доказано е, че захарта има ключова роля в развитието на някои видове рак, диабет, болестта на Алцхаймер и други. Ето защо е добре да я намалим или елиминираме от менюто си. Тук са няколко лесни стъпки, които ще ви помогнат да пречистите тялото си от нея и да я консумирате по-рядко.

Яжте редовно

Основните хранения за деня трябва да са три, като между тях е добре да имате и малки леки закуски. При някой хора, които не се хранят редовно, нивата на кръвната захар се понижават. Не само, че им прилошава, нов тези моменти са склонни да приемат големи количества сладки лакомства.

Добавете в менюто си пълнозърнести храни

Колкото по-близо е една храна до първоначалната си форма, толкова по-малко захар и други добавки ще съдържа. Храната в естествената си форма, включително плодове и зеленчуци, обикновено не създава метаболитни проблеми.

Ето защо направете менюто си разнообразно като включите в него в умерени количества здравословни пълнозърнести храни.

Консумирайте на закуска полезни мазнини и протеини

Здравословните смутита са чудесен старт на деня. За разлика от тях типичната закуска, пълна с въглехидрати и захар е най-лошият вариант, тъй като няма да ви даде достатъчно енергия и ще ви кара да се чувствате гладни през целия ден.

Закуската играе ключова роля в това дали през останалата част от деня ще изпитвате глад към захарни изделия.

Затова хапвайте овесени ядки, сандвичи с пълнозърнест хляб или си правете смути с мляко, плодове и ядки.

Опитайте се да включите здравословни протеини и/или мазнини с всяко хранене. Това помага за контролиране нивата на кръвната захар.

Добавете подправки към храната си

Кориандър, канела, индийско орехче, карамфил и кардамон са чудесни подправки, които правят не само по-интересни ястията и напитките, но и могат да намалят апетита ви към захар.

Спете достатъчно

Когато сме уморени, ние често прекаляваме с консумацията на захар, защото се нуждаем от повече енергия. Ето защо пълноценният сън е толкова важен за нашето здраве. Спейки достатъчно и хранейки се здравословно, ние няма да имаме нужда от сладкиши, за да сме енергични.

Свързани статии

Заменете захарта като подсладител със стевия или мед.

Пийте много вода и винаги имайте край себе си свежи плодове. Те ще ви помогнат да заситите глада си към сладки лакомства.

Снимки: istock

Коментирай