Здраве и красота

Генетично изследване определя риска от рак на гърдата

Тестът може да бъде направен и в България

05.05.2016г. / 18 06ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ракът на гърдата е най-честото онкологично заболяване сред жените. Здравните статистики от целия свят ежегодно представят данни за все повече случаи на рак на гърдата, като въпреки напредъка в медицината, процентът на смъртните случаи остава изключително висок. Всяка 10-та българка е застрашена от рак на гърдата, а всяка година от рак на гърдата у нас заболяват над 3500 жени.

Профилактиката на рака на гърдата чрез ранна диагностика и здравословен живот са залегнали като основни стратегии на съвременната медицина с цел превенция, но въпреки това заболеваемостта остава висока. Все повече медицински специалисти си задават въпроса „Защо ракът на гърдата се среща в някои семейства по-често, отколкото при други?“.

Тогава отговорът започва да се търси в гените. През последните десетилетия понятията „наследствен“ или „фамилен“ рак не са нови, нито непознати. Още в средата на миналия век учени от университета в Минесота установяват, че „майките, сестрите и дъщерите на пациентки с рак на гърдата се характеризират с риск от развитие на рак на гърдата, който е приблизително два пъти по-висок в сравнение с всички други жени на същата възраст.“

През 2013 година, актрисата Анджелина Джоли за първи път разказва за раковите заболявания в своето семейство. Тя споделя за генетичните тестове, които е направила с цел превенция и за съдбовните решения, които е взела след получаването на резултатите.

Социалният отзвук, който предизвикаха нейните действия върху информираността по отношение на връзките между генетиката и рисковете за здравето не отшумява и до днес. Все повече лекари, пациенти, както и техните семейства, обръщат внимание на наследствената предразположеност към ракови заболявания.

Днес напредъкът в биотехнологиите дава възможност на хората с фамилна история за различни типове рак да предприемат направата на генетични тестове, които да установят индивидуалния им риск от развитие на дадено онкологично заболяване.

Вероятността от развитие на рак на гърдата или яйчниците, например, е обвързана с носителството на мутации в гените BRCA1 и BRCA2. Приблизително 1 на всеки 400 жени е носителка на мутация в тези гени, което увеличава риска от развитие на рак на гърдата или яйчниците до 90%.

Генетичните изследвания за мутации, обвързани с развитие на рак на гърдата или яйчниците се препоръчват за пациенти с фамилна предразположеност или за вече диагностицирани пациенти.

В България НМ Дженомикс предлага изследването за генетична предразположеност към рак на гърдата и яйчниците GenomeBreast®.

За направата му е необходимо единствено вземането на кръвна проба. Информацията, която пациентите получават може да помогне на тях и на техните лекари да предотвратят или забавят появата на рак, или да открият болестта на по-ранен етап, в който е възможно лечение.

Всяка пациентка, която желае да направи GenomeBreast®, може да се свърже със специалист от екипа на НМ Дженомикс, който да разясни методиката на изследването и да организира вземането на пробата за анализ.

Снимка: istock

 

Коментирай
Свободно време