Здраве и красота

Важни навици, предпазващи от рак

Какво трябва да правим, за да намалим риска от туморни заболявания?

23.05.2016г. / 15 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ракът е едно от най-коварните заболявания на модерното общество. Не че не е съществувал и в миналото, но с лошия начин на живот в настоящите времена броят на страдащите от рак се увеличава драстично.

Ето защо, за да се предпазим от рак, както и да намалим съществено риска от заболеваемост, трябва да спазваме някои основни правила за живот. Кои са те?

Не яжте сладкиши и готови храни всеки ден

Колкото и апетитни да са тези храни е важно да се постараем да не ги консумираме всеки ден. Нека това се случва колкото се може по-рядко, ако не можете напълно да се откажете от тях.

Важно е, защото в тези „модерни“ продукти и храни има редица изкуствени съставки и химически съединения, които увеличават риска от рак.

Намалете стреса

Стресът е основен фактор за увеличаване на риска от ракови заболявания. Когато човек не е спокоен, имунната му система не успява да се справя с атакуващите я свободни радикали и канцерогенни фактори.

Вярно е, че човек трудно се справя в пълно спокойствие с физическите и емоционалните трудности в живота си, но е важно да се стараем да редуцираме стреса с приятни практики и разтоварващи дейности.

Наблягайте на средиземноморската диета

Средиземноморската диета е известна с полезните си съставки. Основните ѝ компоненти са доматите, маслините, зехтинът, рибата, постните меса и пастата. Всички тези продукти са полезни, натурални, богати на есенциални мастни киселини и протеини и затова върху тях трябва да бъде поставен акцент в менюто.

Правете си профилактични прегледи редовно

Превенцията на рака е едно от най-важните неща. За да се намалят рисковете от преждевременна смърт, причинена от злокобното заболяване е най-добре редовно да се правят профилактични прегледи.

Дори възникнало, това заболяване е с добра прогноза при възможно най-ранно установяване и третиране.

Ваксинирайте се

Повечето хора не са наясно, че много на пръв поглед безобидни вируси могат да предизвикат ракови изменения в клетките. Това се случва, защото всеки вирус, преминал през тялото ни, оставя своето ДНК, което се намесва в нашето собствено.

За да намалите рисковете от подобни вирусни инфекции, които потенциално биха могли в бъдеще да ви разболеят от рак, ваксинирайте се след консултация с лекар.

Поддържайте оптимално тегло

Свръхтеглото е рисково в много здравословни отношения, включително и относно рака. Много видове рак са директно свързани с наднорменото тегло и възпалителните процеси в тъканите, които то причинява.

Яжте предимно пресни и необработени продукти. Гответе сами храната си и не разчитайте на готови и полуготови опаковани храни. Така ще предпазите организма си от навлизане на канцерогенни вещества.

Не излизайте без слънцезащитен крем

Един от най-коварните и бързо разрастващи се видове рак е меланомът. Ракът на кожата е все по-често срещан заради разрушаването на озоновия слой на атмосферата. Ето защо вредното влияние на слънцето е толкова опасно.

Свързани статии

Обърнете внимание на градинарството

Градинарството е ефективен начин да се отървете от стреса и да намалите риска от ракови заболявания. То едновременно стимулира физическата ви активност и освобождава съзнанието ви от грижите и тревогите.

Упражнявайте се редовно

Хората, които водят активен живот имат по-нисък риск от преждевременна смърт, сърдечносъдови заболявания, инсулт, диабет тип 2 и рак. Комбинацията от затлъстяване и заседнал начин на живот увеличава драстично рисковете от ранна смърт поради туморно заболяване.

Правете неща, които ви носят радост

Секрецията на хормони на щастието намалява риска от ракови заболявания. Освен че стресът в организма се намалява, съзнанието се отвлича от мислите за проблемите, които утежняват работата на клетките и защитните механизми на тялото.

Снимки: iStock

Коментирай
Свободно време