Здраве и красота

Как да изберем точния парфюм?

Няколко съвета за безупречен избор

17.05.2016г. / 12 50ч.
Аз жената
Снимка: istock

Снимка: istock

Парфюмът е комбинация от етерични масла, които придават неустоим завършек на вашия външен вид. Той е част от цялостното излъчване и стил на личността. Ползваме го, за да се чувстваме добре и за да привличаме внимание. Ароматите носят наслада на сетивата и предизвикват спомени.

Има хиляди различни парфюми и одеколони, предлагани на пазара днес. Важно е да знаем как да изберем перфектния аромат, който ще съвпадне с нашия собствен уникален стил и индивидуалност. Преди да се спрете на най-доброто ухание за вас, трябва да се запознаете с няколко основни критерии.

Какво представлява парфюмът в действителност?

Натурален/ Чист

Натуралният парфюм е съвкупност от чисти натурални масла, екстракти от цветя и други растителни материали, например чистото розово масло, което произвеждаме в България.

Парфюмът съдържа от 15 до 30 % масло, което се смесва с алкохол. Тъй като съдържа висока концентрация на етерични масла, полученият продукт е скъп на пазара.

Одеколон

Одеколонът съдържа от 3 до 5 % етерични масла, смесени с алкохол и вода. Той има тенденцията да бъде по-лек и освежаващ, обикновено е с цитрусово масло.

Тоалетна вода

Съдържа еднакво количество етерични масла и се смесва с алкохол, вместо вода.

Нотките в един парфюм

Всеки един аромат има три основни нотки, а именно връхни, средни(букет) и базови нотки.

Връхните нотки разкриват аромата веднага след неговото нанасяне. Те формират първоначалното ни впечатление за парфюма. Това са леки и бързо изпаряващи се молекули. След като те се изпарят, започваме да долавяме средните нотки или познати още като букет. Букетът също се състои от леки молекули, но доста по-издръжливи от първите. Третите нотки са базовите. Те започват да се усещат около 20 минути след пръскането на аромата по тялото.

Френската асоциация на парфюмеристите до момента разглежда 7 категории парфюми, като 4 от тях са основни. Категорията на парфюма се определя от преобладаващата ароматна сентенция в него.

Флорални аромати

Това е първата и най-известна категория при ароматите. Те съдържат есенция от цветя, като придават меко ухание на кожата. Дамите, спрели се на този вид парфюм подчертават своята женствена и романтична осанка.

Цитрусови/плодови/свежи

Втората категория, също популярна сред дамите е характерна с цитрусовия си аромат. Парфюмите от тази категория съдържат есенции на различни цитрусови плодове (мандарина, лимон, портокал и други). Те носят лек и освежаващ аромат. Жените се спират на цитрусовите парфюми, защото не са натрапчиви и са подходящи за ежедневието.

Плодови

Плодовите аромати имат ярки нотки на ябълка, горски плодове, череши и други. Доста често към тях се прибавят и флорални нотки за зашеметяващ ефект.

Свежи

Свежите или познати като водни аромати са вдъхновени от свежия въздух и морското ухание. Те са най-често смесица от различни флорални нотки и подправки, като придават лек и блажен аромат на лято.

Следващите две категории предпочитани и от двата пола са ориенталските и дървесните аромати.

Ориенталски аромати

Името им подсказва, че са изцяло вдъхновени от Ориента. Те са склонни да бъдат леко пикантни и опияняващи миксове от различни подправки, кехлибар и ванилия. Жените, залагащи на този аромат искат да подчертаят своята чувственост, мистериозност и сексапил.

Дървесни аромати

Последната категория са дървесните аромати, доста популярна и сред мъжката аудитория. В тях доминират дървесни нотки, като бор, сандалово дърво, кедър, дъбов мъх и други. Подходящ е за жени, които искат да загатнат лека мъжественост и много сексапил.

Как да изберете най-правилния аромат, подчертаващ вашата личност?

Много е важно да бъдете запознати с това разделение на ароматите, за да можете по-лесно да изберете точния парфюм за вас. Тъй като в една парфюмерия има доста богат избор от аромати, изберете три, защото след определено време обонянието ви по-трудно би ги възприело и разграничило.

Свързани статии

След като пръснете веднъж или два пъти от тестера, не поднасяте веднага, за да може алкохолът да се изпари и да усетите същинските нотки на парфюма. Не бързайте с избора на парфюма, тъй като той се развива. В първите 5 минути след нанасянето ще прецените дали ви допада.

След което можете да тествате отново и да изчакате около 20 минути, за да може първите нотки на парфюма да се изпарят.

Снимки: istock

По материали от designmom.com

Автор: Катрин Тишевишка

Коментирай