Здраве и красота

3 причини балансът на чревната флора да е от значение

Свързан е с много аспекти на здравословното състояние

20.05.2016г. / 12 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Червата имат много по-важна функция от храносмилането. Не че то не е важно, но в баланса на чревните бактерии се крие способността на тялото да се защитава от външни вредители, вируси, инфекции и заболявания.

Колкото по-здрави са червата ви, толкова по-здрави сте вие самите! Сърдечносъдовата ви система, имунитетът, невронната функция, работата на черния дроб – всичко ще работи като швейцарски часовник, ако червата ви са здрави.

Как чревните бактерии подобряват здравето ви?

Чревните бактерии и отслабването

Ако имате нарушен баланс на чревните бактерии, ще ви е много по-трудно да отслабнете. Това е така, защото веществата, които приемате, независимо колко полезни са иначе, няма да ви помагат в слабеенето поради факта, че червата ви не ги обработват правилно.

Ето защо не трябва да се чудите, ако се храните с овесени ядки и не слабеете, а дори получавате мъчителни газове от тях! Същото нещо се случва и с други иначе полезни храни.

Дисбалансът в чревната флора пречи на правилното им абсорбиране, а оттам не само не отслабвате, но и получавате странични дискомфорти.

Чревните бактерии и алергиите

Според множеството изследвания по темата, връзката между чревните полезни бактерии и алергиите е голяма. Много автоимунни заболявания също се дължат на нарушена микрофлора в червата. Това тласка имунната система към съвсем различен от нормалния имунен отговор към вещества, които не би трябвало да го предизвикват. Така се отключват механизмите на автоимунната атака.


Свързани статии

Чревните бактерии и здравословното хранене

Някои здравословни храни са трудни за обработка. Отново като пример могат да се дадат пълнозърнестите храни, които създават проблеми при небалансирана чревна флора. Ето защо е много важно да се ядат пробиотични храни или да се взимат допълнителни хранителни добавки с пробиотици и пребиотици, които допринасят за нормализирането на чревната флора.

Така няма да имате проблем с консумацията на трудни за храносмилане, но иначе полезни храни.

Снимки: iStock

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати