Здраве и красота

Съвети за начинаещи бегачи

Ако планирате да започнете да тичате, ето какво е добре да знаете

04.06.2016г. / 08 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Тичането е един от най-ефективните начини за отслабване. Освен това, джогингът допринася за стягането на всички групи мускули, тъй като по време на бягане се напряга цялото тяло.

Джогингът може да се превърне в следващото ви любимо хоби, стига да спазвате някои прости правила за начинаещи бегачи.

Ключът е в мотивацията

За да има ефект начинанието, с което сте се заели, трябва да сте мотивирани. Редовното тичане не е лесна работа и изисква сила на тялото и духа. Ето защо трябва да се настроите предварително, за да не измените на намеренията си да тичате редовно.

Не започвайте сами

Когато тренираш сам, шансовете да се откажеш са много по-големи, отколкото ако имаш компания. Така и мотивацията ви за постигане на цели ще е много по-висока. Няма да ви е скучно и ще се чувствате по-добре.

Снабдете се с подходящи обувки

Спортните обувки за тичане са много важни. Ако си купите просто някакви гуменки, краката неминуемо ще започнат да ви болят. Освен това при неудобни обувки по време на тичане се създава опасност от смъкване на сводовете. Инвестирайте в качествени обувки, за да си спестите мъките.

Направете тичането истински навик

От джогинга има полза за здравето, единствено ако е редовен навик. Спорадичното тичане няма да има същите положителни резултати, каквото би имало редовното правене на джогинг.

Дишайте едновременно през носа и устата

Докато тичате, правите сериозна кардио тренировка на сърцето си. Ето защо ще му е необходим повече кислород. Той постъпва в организма най-лесно, ако вдишвате едновременно през носа и устата.

Заздравете мускулите си

За тичането са необходими здрави мускули. Това ще помогне да избегнете травми и разкъсани мускулни влакна. Ето защо е добре да правите упражнения и за стягане на мускулите преди тичане.

Снимки: iStock

Коментирай
Свободно време