Здраве и красота

Защо не трябва да редувате бръснене и коламаска?

Особено що се отнася до бикини линията

28.05.2016г. / 08 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Коламаската е един от най-ефективните и дълготрайни методи за отстраняване на окосмяването по бикини линията. Често жените се изкушават да бръснат космите между коламаска процедурите, защото не могат да търпят окосмяването, имат повод, в който трябва да са идеално гладки или пък партньорът им не харесва космати интимни части.

Каквато и да е причината за това, бръсненето между коламаска процедурите не е добра опция. Защо?

Нарушавате цикъла

За да се направи коламаска, косъмът трябва да има определена дължина. Ако бръснете междувременно бикини линията, тази дължина се нарушава. Така графикът ви за процедури става нередовен и всъщност ще ходите по-дълго време космати, отколкото обратното.

Променя текстурата на косъма

Когато предимно скубете космите с коламаска, тя прави косъма по-мек, по-крехък, по-тънък и нежен. Докато бръсненето кара космите да потъмняват, да стават по-груби, по-черни, а това прави коламаската след това още по-болезнена. В някои случаи дори може да предизвика разраняване и кървене на кожата.

Резултатите не са трайни

Тъкмо сте започнали да правите коламаска и бръсненето разваля всичко. Резултатите ви ще се сринат само след едно бръснене. Космите ви отново ще започнат да растат бързо, кожата ще се раздразни и всички усилия и болки, които сте изтърпели, ще отидат по дяволите.

Бръсненето води до неравномерни резултати

Направили сте си коламаска, пропуснали сте обаче някой и друг косъм и решавате да обръснете за по-голяма гладкост. Това кара някои косми да растат по-бързо, за разлика от други. Отново резултатът е негладка кожа, покрита тук-таме с косми. Нали не желаете това?

Причинява враснали косми

Ту скубете, ту бръснете – не се чудете, ако започнете все по-често да страдате от враснали косми. Причината е, че косъмът не може да се пригоди към непрекъснатите промени. Кожата става податлива на възпаления и рискът да се инфектира се увеличава.

След бръснене коламаската е по-дълга и болезнена

След бръснене космите отново са станали гъсти и дебели. Ето защо ще ви отнеме повече време да ги отстраните отново с помощта на коламаска. Ще боли повече и ще има повече последици. В някои случаи дори кожата може да стане на синини.

Снимки: iStock

Коментирай