Здраве и красота

Домашен мехлем против болки в ставите и мускулите

Изцяло с натурални съставки

27.05.2016г. / 12 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Болезнените мускули и стави са проблем, от който страдат много хора. Този тип болки са неприятни и често трудно поносими, защото пречат на ежедневните дейности и нощния спокоен сън.

Можете да ги облекчите с натурални средства. Направете си домашно приготвен мехлем против болки в ставите и мускулите без изкуствени химикали, който е не по-малко ефикасен.

Какво ви трябва?

  • Стъклен буркан с капак
  • 1 чаша сушени билки или подправки (люти чушки, джинджифил, канела, маслини, мента, арника, черен пипер, коприва). Обикновено се използва по 1 супена лъжица от всяка суха съставка. Можете сами да подберете какво да съдържа вашият меланж.
  • 1 чаша етерично масло по избор – зехтин, масло от гроздово семе, шафраново масло, слънчогледово масло
  • 200 г пчелен восък

Приготвяне:

Поставете сухите съставки в буркана. Покрийте с избраното етерично масло. Затворете капака и разклатете хубаво, докато се смесят съставките. Поставете буркана на огряно от слънцето място в дома, например перваз. Оставете го там за няколко седмици като разклащате периодично.

След 2-3 седмици ще видите, че маслото е потъмняло значително. Прецедете го от билките и сухите подправки. Най-лесно става като използвате двойна марля или филтър за шварц кафе. Оставете прецеденото масло да престои 1 час, след което го смесете с пчелния восък. Разбъркайте много добре.

За целта трябва предварително да сте разтопили восъка на водна баня. Когато восъкът се разтопи напълно, смесете с изцеденото етерично масло и разбъркайте. Оставете мехлема да се стегне на стайна температура за няколко дни.

Коментирай