Здраве и красота

Йога намалява симптомите на астма

С какво йогата и медитацията помагат при дихателни пристъпи?

25.05.2016г. / 12 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Йогата има множество полезни въздействия върху организма. Едно от тях е благоприятното облекчаване на симптомите на астма.

Нови изследвания установяват, че практикуването на йога намалява пристъпите на астма и облекчава дишането поради полезните дихателни практики.

Учени от Хонконг анализирали 15 различни изследвания, свързани с ефекта на йога върху дишането. В изследванията били разгледани резултатите на 1048 човека, страдащи от лека до умерена астма от Индия, САЩ и Европа. Периодът на проучването обхванал между 2 седмици и 6 месеца.

Изследователите открили, че йога наистина облекчава симптомите на астма и подобрява цялостно качеството на живот. Дихателните практики, дълбоко залегнали в йога подобряват работата на белите дробове при астма и намаляват нуждата от употреба на медикаменти.

Астмата допринася и за силно потискане на емоциите вследствие затрудненията в ежедневието, които причинява. Йогата противодейства на тези механизми, защото облекчава натрупания стрес.

Премахването на стреса помага за по-лесното дишане

Астмата се провокира не само от алергени и патогени. Тя се влияе силно от емоционалното състояние, нервната система и стреса.

Специалистите са категорични, че йогата облекчава тревожността, стреса, напрежението, което от своя страна подобрява симптомите на астма и драстично намалява пристъпите на задух.

Йогата е полезна и защото отпуска мускулите, което намалява риска от спазми в белите дробове, причиняващи тежки пристъпи. Мускулното напрежение в гръдния кош и гръбнака оказва сериозно влияние върху астмата. Ето защо намаляването на това напрежение чрез йога е много добър начин за контрол над това страдание.

Освен йога позите, практиките за медитация също оказват благоприятно влияние върху астмата.

Снимки: iStock

Коментирай