Здраве и красота

Как да противодействаме на обездвижването?

Без тренировки, само с полезни практики

26.05.2016г. / 12 49ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Седенето убива и това е научен факт, който е неоспорим. Колкото повече време прекарваме в седнало положение, толкова повече увеличаваме рисковете от сериозни здравословни проблеми и преждевременна смърт.

Седящите професии, особено тези, свързани с работа на компютър по цял ден, водят след себе си куп заболявания, включително на черния дроб, сърдечносъдовата система, нервната система, храносмилателната система.

Важно е да се тренира редовно при такива случаи на продължително седене през деня. Но има и неща, които можете да правите по време на работа и които облекчават продължителните часове в седнало положение.

Мърдайте непрекъснато, докато сте седнали

Шаването от време на време, докато си седите на стола е много важно и полезно. Докато седите и вършите работата си просто мърдайте от време на време. Намествайте се в различни посоки на стола. Така ще компенсирате дълготрайното седене.

Ставайте до тоалетна често

Дори да не ви се ходи до тоалетна, разхождайте се дотам. И без това не е хубаво да се задържа урина, а пък разходките до тоалетната или до стаята за отдих са полезни. Чрез кратките, но чести разходки ще компенсирате продължителната неподвижност и ще раздвижвате мускулите и кръвообращението си.

Правете си разходки на обяд

Освен да се нахраните, можете да използвате обедната почивка и за разходка. Отделяйте по 10 минути от почивката си за обяд, които да прекарвате в ходене. Обикаляйте около офиса, за да се раздвижите. По този начин ще активирате застоялото кръвообращение, причинено от седенето.

Ставайте да се разхождате, дори когато гледате телевизия

Днешните телевизионни програми могат да бъдат спирани на пауза, така че възползвайте се от новите технологии. Не се заседявайте повече от 1 час пред телевизора. Според ендокринолозите е добре да се става за по 5-6 минути на всеки час. Това намалява риска от диабет и резки покачвания на кръвната захар и инсулина.

Не се мятайте на дивана след работния ден

Много хора правят тази грешка. Разбираемо е, когато чувстваме съсипваща умора в края на работния ден. Въпреки това трябва да се стегнете и да устоите на желанието да се пльоснете на дивана. Вместо това потренирайте малко, разходете се, напазарувайте, изведете децата на бърза разходка.

Това ще ви помогне да противодействате на обездвижването през деня, а и ще допринесе за изгарянето на до 20% повече калории.

Снимки: iStock

Коментирай