Здраве и красота

Храни и напитки за повече енергия

Хапвайте диня, боровинки и сьомга

31.05.2016г. / 15 02ч.
Аз жената
Снимка: istock

Снимка: istock

Нездравословното и нередовно хранене води до натрупване на токсини и загуба на енергия. За да сте енергични и в добра форма, трябва да изберете правилните храни, които да консумирате. Нашият организъм се нуждае от храни, които да поддържат метаболизма и нивото на енергия, за да можем да бъдем продуктивни в ежедневието.

Споделяме десет храни и напитки, които да включите към вашето меню.

Яйца

Яйцата са богати на протеин, но тъй като съдържат холестерол, доста хора ги изключват от менюто си за отслабване. Но холестеролът, съдържащ се в тях има и полезни свойства. Поддържа нивото на тестостерон и клетъчната мембрана, която изгражда мускулите.

Хората, които консумират по 3 яйца дневно по-бързо увеличават мускулната си маса и са по-енергични. Също така намаляват риска от атеросклероза. Можете да ги консумирате варени или на омлет за закуска с препечена филия, чаша кафе или чай.

Мед

Медът е незаменима храна в ежедневното меню. Съдържа витамини А, В, С, К, Е, органични киселини и много микроелементи, които се срещат в кръвта в съвсем малки количества. Може да замените захарта в напитките като добавите една лъжичка мед.

Диня

Динята подпомага изчистването на токсините от тъканите. Затова се препоръчва и при проблеми с отделителната система. За разлика от останалите плодове, тя се усвоява бързо от организма. Заради високото съдържание на течности и химическия състав, дините се препоръчват в диетичното хранене.

Зелен фасул

Фасулът е богат на хранителни вещества. В него се съдържат мед, витамин В и фосфор, които дават енергия. Витамините от група В са от съществено значение за доброто ниво на енергия. Въглехидратите се превръщат в глюкоза и по този начин помагат за транспортиране на кислород в цялото тяло. От друга страна фосфорът и медта превръщат храната в енергия и я изпращат директно към клетките.

Сьомга

Сьомгата е друга фантастична храна, богата на омега-3 мастни киселини. Нея може да я хапвате за обяд, вечеря или дори закуска. Хората, които консумират храни богати на омега-3 мастни киселини имат по-силни мускули, отколкото тези, които почти не ядат такива храни. Тези киселини насърчават растежа на мускулите. Ползата от омега-3 е, че те вече са изразходени за енергия, което означава, че тялото ви спестява от мускулния гликоген.

Семена от чия

Семената от чия добиват популярност през последните няколко години. Те са една от храните, които повишават нивото на енергия в човешкото тяло. Само 1 супена лъжица съдържа 5 грама фибри и антиоксиданти, които спомагат за по-здравословния начин на живот.

Боровинки

Боровинките са едни от компонентите на една здравословна диета, които ще ви осигурят и повече енергия. Според последните проучвания, консумацията им помага в борбата с високото кръвно. Те съдържат витамин С и диетични фибри, но също така пречистват организма от холестерола. Бихте могли да ги консумирате чисти, с овесена каша или кисело мляко.

Сок от цвекло

Сокът от цвекло е подходяща алтернатива на сутрешното кафе. Цвеклото съдържа аминокиселини, които помагат на тялото при синтеза на протеини. Освен това е богато на различни антиоксиданти, като каротеноиди. Сокът подобрява кръвообращението, регулира метаболизма и засилва имунната система.

Свързани статии

Телешко месо

Това месо съдържа много протеин, мазнини и холестерол. Поддържа тестостерона и е богато на омега-3 мастни киселини.

Кафе

Кафето е нашата енергизираща напитка по всяко едно време на деня. Но не бива да се прекалява с консумацията му, защото колкото повече чаши пиете на ден, толкова по-изнервени ставате. Кафето е добър стимулант, подобряващ производителността. Достатъчно е да изпиете едно силно и ароматно кафе сутринта, за да започнете деня изпълнени с енергия.

Снимки: istock

Автор: Катрин Тишевишка

Коментирай
Свободно време