Здраве и красота

6 здравословни причини да пеете по-често

Независимо дали пеете фалшиво или не!

31.05.2016г. / 14 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Пеенето е талант, който не всеки има. Но това не ви пречи да си пеете с пълно гърло, когато сте сами, когато сте в банята или когато се забавлявате с приятели. Няма значение колко фалшиво пеете – важното е да го правите!

Важно е наистина, защото пеенето е доказано полезно за здравето! Ето по какви начини:

Пеенето намалява стреса

Освен че премахва стреса от организма, пеенето повишава цялостно качеството на живот. Жизнените функции на тялото се подобряват, енергийните нива се повишават заедно с настроението.

Изследванията показват, че хроничното лошо настроение, тревожността и стресът са основните фактори за влошено здраве.

Пеенето помага за изграждане на връзки и сплотяване

Чрез пеене можете да създадете връзки и да ги заздравите. И не става дума само за интимни връзки. Тук влизат и най-вече социалните и приятелските ви връзки, а защо не и колегиалните.

Ако пеете ще се усещате по-освободени и харесвани. Околните също ще изпитват симпатии към вас. Неслучайно съществува поговорката: „Който пее, зло не мисли!“

Пеенето подобрява имунната система

Според изследванията пеенето повишава имунитета и дори спомага за подсилване на защитните механизми при болни от рак.

За целта на изследването учените взели проби от раково болни пациенти след едночасово пеене в хор. В слюнката на пациентите били открити повишени количества на цитокини – специфични клетки на имунната система. Нивата на стресовите хормони като кортизола пък били понижени.

Това дава повод на учените да смятат, че редовното пеене спомага за подобряване цялостното състояние на имунната система и противодействието ѝ срещу различни патогени.

Пеенето подобрява сърдечната функция

Премерените вдишвания и издишвания по време на пеенето се отразяват добре на сърцето. Те действат подобно на дихателните практики при йога. Правилното дишане се отразява благотворно на сърдечния ритъм. Той се нормализира и остава стабилен за дълго след това.

Пеенето облекчава и хъркането

Хъркането е дихателен проблем, който се проявява по време на сън заради затруднения в дихателните пътища, наднормено тегло или други субективни причинители.

Тренирането на правилното дишане по време на пеене спомага за намаляване на хъркането. Мускулатурата на ларинкса укрепва при редовно пеене, подобно на всеки друг мускул в човешкото тяло, който при тренировки подобрява функциите си и придържа качествено околно разположените тъкани.

Пеенето облекчава и астма

Астмата се проявява под формата на пристъпи, причинени от спазми на бронхите. Тези спазми могат да бъдат сериозно облекчени, ако пеете редовно. Поемането на дълбок дъх и задържането му по време на пеенето, както и равномерното му изпускане, успокоява спазмите и намалява пристъпите.

Функцията на белите дробове се подобрява и това се доказва с резултатите от едно проучване от 2014 година. Учените смятат, че астмата може да бъде положително повлияна чрез пеене най-вече в ранните си етапи.

Снимки: iStock

Коментирай